tolt
tolt

Gen verantwoordelijk voor extra gangen

Nieuws

Van de Farao-pony tot de Spaanse Mustang, er zijn maar weinig dieren die zo’n centrale rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de mens als het paard. Recent genetisch onderzoek laat zien dat de gangen van paarden, die van centraal belang zijn voor de mens, worden beïnvloed door een genetische mutatie die door mensen over de hele wereld is verspreid.


Het team, dat geleid wordt door Dr. Leif Andersson van de Zweedse Universiteit voor Landbouwwetenschappen, onderzocht de verspreiding van een mutatie in het DMRT3-gen dat invloed heeft op de gangen van het paard, het gen wordt ook wel ‘gangenbewaarder’ genoemd.

“Over de hele wereld worden paarden gebruikt voor alledaagse transportatie, in het leger, als veedrijver, op het land om karren te trekken of voor een ontspannen ritje”, vertelt Dr. Andersson. “Door de eeuwen heen zijn paardenpopulaties en rassen gevormd door de mens, gebaseerd op de verschillende doelen waarvoor de dieren werden gebruikt.”

Het DMRT3-gen ligt centraal bij het nut van paarden voor mensen, aangezien het de gangen en het tempo van het paard controleert. Veel rassen zijn gefokt op de soepelheid van hun gangen. “De Paso Fino bijvoorbeeld, een ras uit Latijns Amerika. Bij dit ras is de frequentie van de ‘gangenbewaarder’-mutatie bijna 100 procent. Er wordt beweerd dat de gang van de Paso Fino zo zacht is dat je een glas wijn in je hand kan houden zonder te knoeien”, aldus Dr. Andersson.

Het team analyseerde 4396 paarden van 141 rassen van over de hele wereld en ontdekte dat de ‘gangenbewaarder’-mutatie verspreid is over heel Eurasië, van Japan tot de Britse eilanden, IJsland,  Noord- en Zuid-Amerika, maar ook bij rassen in Zuid-Afrika.

“Mensen hebben het gen over de hele wereld verspreid om werkpaarden een zachte gang mee te geven, bij sommige rassen wordt hij de tölt genoemd”, vertelt Dr. Andersson. “Tijdens deze gang heeft het paard telkens één voet aan de grond waardoor de beweging van de ruiter minimaal is.”

Het gehele onderzoek kun je tegen betaling hier lezen.

Bron: Science Daily