060208161_ABFweb
060208161_ABFweb

Feitjes over maagzweren

Nieuws

Maagzweren is een veelvoorkomend probleem bij paarden. Er wordt geschat dat 50 – 90% van de racepaarden last heeft van maagzweren. Bij paarden die thuis worden gehouden en zelden op wedstrijd gaan, komen maagzweren het minst voor (11%).


Als een paard blootgesteld wordt aan veel stress en zware prestaties moet leveren stijgt de kans op maagzweren. Zware prestaties gaan vaak gepaard met grote hoeveelheden krachtvoer, wat de kans op maagzweren vergroot.

Onderzoekresultaten



  • Bij 37% van de ongetrainde volbloedpaarden zijn maagzweren vastgesteld. Binnen 2-3 maanden na de start van de training steeg het aantal volbloeden met maagzweren naar 80-100%.

  • 44% Van de ongetrainde renpaarden had maagzweren. Zodra de training startte steeg dit percentage naar 87%.

  • Bij endurance paarden ligt het percentage paarden met maagzweren op 48% buiten het seizoen en op 66-69% tijdens het wedstrijdseizoen.

  • Tot 58% van de overige wedstrijd- en recreatiepaarden heeft maagzweren.


Voedingstips


Door gebruik te maken van deze tips wordt het makkelijker maagzweren te voorkomen.

  • Geef voldoende ruwvoer


Om maagzweren te voorkomen is het belangrijk dat je je paard voldoende ruwvoer (hooi of kuilgras) geeft. Ruwvoer stimuleert de kauwactiviteit, waardoor veel speeksel aangemaakt wordt. Een paard maakt namelijk geen speeksel aan wanneer het niet kauwt. Speeksel bevat veel natriumbicarbonaat (een zuurbuffer), wat helpt om de juiste pH waarde in de maag te handhaven en dus ook bij het voorkomen van maagzweren. Ook luzerne heeft een bufferende werking op de pH waarde van de maag, doordat het rijk is aan calcium en eiwitten. Hierdoor kan luzerne ook worden bijgevoerd ter voorkoming van maagzweren.

  • Voorkom een lege maag


Door de continue productie van maagzuur, is het van belang dat de maag constant gevuld is met voer om verzuring (pH waarde lager dan vier) van de maag te voorkomen. Maagzweren kunnen namelijk in zeer korte tijd ontstaan. Het gebruik van slowfeeders kan de opnametijd verlengen, of geef het voer verspreid over dag in verschillende kleine porties. Het is ook aan te raden om stro als bodembedekking te gebruiken. Hierdoor heeft je paard altijd wat te knabbelen als het hooi of kuilgras op is.

  • Let op met krachtvoer


Beperk de hoeveelheid krachtvoer en verdeel deze over kleine porties per dag. Geef een paard niet meer dan 2 kg krachtvoer per voerbeurt. Naast het feit dat de maag erg klein is en niet zoveel krachtvoer in één keer aan kan, kan het ook een verzurende werking hebben op de maag. Hierdoor vergroot je dus weer de kans op maagzweren. Op muesli moet je paard langer kauwen, waardoor ook meer speeksel geproduceerd wordt. Dit helpt weer bij het voorkomen van verzuring.

Lees meer:

Column: nachtbraker met maagpijn

Spijsverteringsstelsel

Bron: Kentucky Equine Research









VoerVergelijk.nl is een onafhankelijke vergelijkingswebsite die is uitgegroeid tot een platform voor paardenvoer. Op VoerVergelijk kun je paardenvoer zoeken, vergelijken en beoordelen. De database bevat alle paardenvoeders en supplementen die in Nederland en België verkrijgbaar zijn. In de kennisbank kun je waardevolle informatie vinden over voedingsgerelateerde onderwerpen.