-

Feiten & fabels: Maagzweren

Mager paard Arnd Bronkhorst

Maagzweren zijn een pijnlijk en lastig probleem bij paarden, omdat de klachten vaak ‘vaag’ zijn en het niet makkelijk is om van buitenaf een diagnose te stellen. Er zijn veel symptomen die gaan in de range van bijvoorbeeld duidelijke koliekklachten of heel subtiel van iets reactie bij het aansingelen. In dit artikel enkele feiten en fabels op een rijtje gezet.

Paarden die in de wei staan krijgen geen maagzweren?

FABEL Er is aangetoond dat ook paarden met weidegang enige mate van maagzweren kunnen ontwikkelen. Er zijn namelijk verschillende oorzaken voor het ontwikkelen van maagzweren. Een welbekende is het voermanagement, maar ook is de eetlust zelf van belang. Je kunt wel juist voeren, maar het moet wel opgenomen worden. Raadzaam is om sowieso preventief het gebit jaarlijks te laten controleren. Stress speelt minstens net zo’n belangrijke rol. En dan hebben we het niet alleen over zenuwachtigheid, maar de stressrespons in het lichaam die van invloed is op de doorbloeding van het maagdarmkanaal. Je kunt hierbij denken aan ziektes, maar ook bijvoorbeeld verlies van een maatje, verhuizing of verhoogde trainingsintensiteit.

Paarden met een introvert karakter zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van maagzweren?

FEIT/FABEL In de praktijk zien we vaak dat het juist de ogenschijnlijk rustigere paarden zijn die ‘stilletjes’ problemen ontwikkelen. Dat wil niet zeggen dat een nerveus dier geen maagzweren zal krijgen. Het lijkt erop dat stressregulatie wel van invloed is in het grote geheel.Elke maagzweer moet behandeld worden met medicijnen!

FABEL De maag bestaat uit een klierloos en klierrijk gedeelte met ieder hun eigen functie(s). In de maag zijn een aantal voorkeursplaatsen waar we maagzweren zien ontstaan. Er is dus niet 1 maagzweer wat direct betekent dat er ook niet 1 behandeling is. Met behulp van een gastroscopie (kijkje in de maag) beoordelen we de maagwand. Met behulp van een indeling in klassen kunnen we de ernst aangeven. Wanneer het gaat om een oppervlakkige maagirritatie/ontsteking of ook wel minimale erosie genoemd kan het vaak opgelost worden met aanpassing van het (voer)management. Wanneer er duidelijke beschadigingen zijn van het slijmvlies is het noodzakelijk om medicijnen voor te schrijven. Een dierenarts met ervaring in het beoordelen van maagzweren zal je hierin goed kunnen adviseren.

Maagmedicatie is kostbaar!

FEIT Het veel voorgeschreven en meest gebruikt is het medicijn omeprazole. Deze is in allerlei vormen verkrijgbaar, maar de werking van de paardenmaag maakt het noodzakelijk om het in een specifieke ‘formulering’ toe te dienen om de werkzaamheid te waarborgen. Niet alleen het produceren van de specifieke ‘formulering’ maakt het medicijn kostbaar, maar ook het blind gebruik. Allereerst zijn er meer ziekteproblemen die dezelfde symptomen kunnen laten zien, zoals we die bij maagzweren zien. Alleen de medicijnen die we geven bij maagzweren zullen hier geen effect hebben, waardoor paard onnodig belast wordt met medicijnen die ook nog eens het echt probleem niet oplossen. Een gedegen klinisch onderzoek met een juiste diagnose heeft de voorkeur. Wanneer een paard echt last heeft van maagzweren die behandeld moeten worden, kan ook de duur van de behandeling sterk verschillen. Dit hangt af van de hoeveelheid en het soort maagzweren. Om te voorkomen dat men te kort behandeld of juist onnodig lang is het aan te raden om een duidelijk beeld te krijgen hiervan met behulp van een gastroscopie. Ook zijn er tegenwoordig andere soorten maagmedicatie die ingezet kunnen worden en eventueel de duur van behandelen kunnen verkorten.

Tekst: Erica Reijerkerk, paardenarts De Hofstede

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant