-

Er komt voer uit de neus, wat is er aan de hand?

Arnd Bronkhorst

Neusuitvloeiing zien we in alle soorten en maten. Het kan van waterig en doorzichtig tot echt snotterig gaan. “Meestal denken we dan aan een keel- en/of luchtwegprobleem”, vertelt dierenarts Erica Reijerkerk. “Er bestaan ook aandoeningen waarbij de uitvloeiing uit de neus voedseldeeltjes kan bevatten. We noemen dit regurgiteren. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk om de dierenarts te raadplegen en te onderzoeken wat er aan de hand is.” Erica Reijerkerk bespreekt enkele oorzaken in dit artikel.

1. Slokdarmverstopping

“De slokdarmverstopping staat met stip bovenaan en is een niet ongewone aandoening die we regelmatig tegenkomen bij alle types paarden en pony’s. Een verstopping kan ontstaan door te gulzig eten, voeren van voorgesneden wortels of appels en slecht kauwen door gebitsproblemen. Ook een verminderde kwaliteit van de slokdarmfunctie veroorzaakt door een verslapping van de slokdarm, vernauwing door beschadiging van de wand of uitzakking lokaal kan een oorzaak zijn voor verstoppingen. Een enkele keer zien we ook een paard wat droge bietenpulp heeft opgenomen en wat dan in de slokdarm is gaan opzwellen, omdat het in contact met vocht (speeksel) is gekomen. Bij een verstopping van de slokdarm zien we dus voer en speeksel uit de mond en neus komen. Het paard zal met een gestrekte hals staan met soms een krampbeweging en een gespannen indruk geven. Aan de linkerzijde van de hals zien we soms een teruggaande golf over de slokdarm lopen. Een zwelling is niet altijd waar te nemen, omdat een groot deel van de slokdarm ook door de borstholte loopt waar de verstopping niet zichtbaar is.”

2. Slikproblemen

“In de keel komen de ademweg en de voedselweg samen. Het slikmechanisme zorgt ervoor dat het voer de slokdarm ingaat en niet in de luchtpijp terecht komt. Bij afwijkend functioneren van dit slikmechanisme merken we dat er met en na het eten voer uit de neus naar buiten komt. Als oorzaken kun je denken aan afwijkende anatomische bouw en functie van de keel veroorzaakt door erfelijke factoren en/of beschadigingen, opname van giftige stoffen en ontstekingsreacties. Ook zien we dit beeld bij problemen in de aansturing van dit mechanisme (zenuwstelsel). Keelverlamming is kenmerkend bij bijvoorbeeld de aandoening botulisme.”

3. Maagoverlading

“Paarden kunnen niet braken ofwel actief voedsel opgeven. Wanneer er serieuze problemen in het maagdarmkanaal zijn ontstaan heeft dit invloed op een vlotte doorstroom van de maaginhoud naar de darm toe waardoor de maag overvuld kan raken. Het uitzetten van de maag is erg pijnlijk en het paard zal ernstige koliekklachten laten zien. Koudbloedige rassen zijn hierin verraderlijk, omdat ze hun pijn vaak minder uiten. We zien door inplanting van de slokdarm in de maag eigenlijk zelden dat de maaginhoud terugstroomt. Wanneer dit wel gebeurt en in combinatie met koliekklachten (rollen, zweten etc.) is dit een spoedsituatie waarbij je direct de dierenarts moet bellen.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!