-

Einschuss bij het paard

Einschuss Paula da Silva

Bij de een is het een bekend fenomeen, terwijl de ander er weinig over weet. Einschuss. Equinoord paardenpraktijk legt uit wat het is, hoe het ontstaat, hoe je het kunt voorkomen en hoe je einschuss kunt behandelen.

Wat is Einschuss?

Einschuss is een vaak acute, vrij heftige zwelling van één van de benen, meestal een achterbeen. Het been is rondom gezwollen, vaak vanaf de kroonrand tot aan de sprong of voorknie, soms zelfs tot in de lies of tot aan de voorknie. De zwelling is soms zo fors dat de afzonderlijke structuren zoals gewrichten niet meer duidelijk zichtbaar zijn.

De zwelling wordt veroorzaakt door een onderhuidse ophoping van vocht. Afhankelijk van de oorzaak van de onderhuidse vochtophoping is het been warmer dan normaal of normaal van temperatuur, wel of niet pijnlijk, is het paard kreupel en wil het been slecht belasten. Daarnaast kan het paard koorts hebben, lusteloos zijn, een verminderde eetlust hebben en, indien de zwelling langer aanwezig is, kunnen natte plekken zichtbaar worden daar waar de huid wat beschadigd is ten gevolge van het doorlekken van serum, een helder gelige vloeistof.

Hoe ontstaat het?

Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van een Einschuss been, in principe gaat het altijd om een ontsteking van de weke delen in het been, zoals de bloedvaten, lymfevaten of het vetweefsel. Zo´n ontsteking gaat vaak gepaard met een bacteriële infectie van meestal normale huidbacteriën die binnen kunnen dringen via een wondje, ontstaan door mok of mijten, of ten gevolge van stomp trauma (bijvoorbeeld een trap van een ander paard). In eerste instantie zorgt deze ontsteking voor lokale zwelling, de heftige zwelling die we Einschuss noemen ontstaat door een beschadiging van de lymfebanen waardoor het vocht slecht uit het been afgevoerd wordt en het been soms al binnen enkele uren enorm in omvang toe kan nemen.Hoe voorkom je het?

Het ontstaan van een Einschuss been is helaas niet altijd te voorkomen, soms zijn wondjes zo klein en onopvallend dat ze pas worden opgemerkt als het been al dik is.
Zorg in ieder geval voor een goede hygiëne, met name van voorwerpen die gebruikt worden voor het wassen van de benen, zoals borstels. Droog na het wassen de benen goed af met een schone, droge handdoek. Zorg dat wondjes die wel zichtbaar zijn direct adequaat behandeld worden door ze goed schoon te maken en de juiste wondzalf te gebruiken die wondgenezing bevorderd en infectie voorkomt.

Hoe behandel je het?

De behandeling hangt af van de onderliggende oorzaak, maar zal in de meeste gevallen bestaan uit het toedienen van antibiotica en ontstekingsremmers/pijnstillers door de dierenarts, soms in combinatie met vochtafdrijvers (diuretica). Als de zwelling ontstaat ten gevolge van druk op de weke delen door bijvoorbeeld een knobbeltje dan zal dit in sommige gevallen verwijderd moeten worden.

Ook als eigenaar kun je verschillende dingen doen om het herstel te bevorderen. Voorbeelden hiervan zijn het aanpassen van de voeding, het koelen van het been (bijvoorbeeld door het wisselend aanbrengen van hot-/coldpacks of het afspoelen van het been met koel water), het geven van gecontroleerde beweging (stappen aan de hand, stappen in de stapmolen) en het bandageren van zowel het gezwollen benen als het andere voor- of achterbeen. Tegenwoordig wordt, met name bij meer chronische gevallen, ook nogal eens de hulp ingeroepen van een lymfedrainage therapeut(e).

Belangrijk om te weten is dat het effect van de behandeling, niet altijd leidt tot het beoogde effect. In sommige gevallen blijft zelfs een bepaalde mate van zwelling aanwezig en ontstaat een zogenaamd ‘olifantsbeen’. Een been dat een bepaalde mate van zwelling behoudt na de behandeling blijft gevoeliger om in de toekomst wederom een Einschuss been te ontwikkelen.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant