-

Draagt jouw paard zijn staart scheef?

Jeroen Duenk Osteopaat

Merk jij wel eens dat jouw paard zijn staart scheef draagt? De oorzaak hiervan is vaak een probleem op andere plek in het paardenlichaam. Paardenosteopaat Jeroen Duenk vertelt over de oorzaken van dit verschijnsel.

“Ik vind de vraag ‘waarom?’ het allerbelangrijkste wat er is. Waarom draagt het paard zijn staart scheef? Waar komt de oorzaak vandaan? Wanneer een paard zijn staart scheef draagt, dan is het verstandig om het hele paard te laten nakijken door een specialist. De scheve staart kan namelijk mogelijk een symptoom zijn van een probleem elders in het lichaam”, vertelt paardenosteopaat Jeroen Duenk.

Alles staat in verbinding

“Vaak is het flink puzzelen om de oorzaak van de scheve staart te achterhalen en een specialist zou hier goed de tijd voor moeten nemen. De staart zit namelijk vast aan het heiligbeen en op deze manier staat het weer neurologisch in verbinding met allerlei organen en structuren in het paardenlichaam. Hierdoor is de oorzaak van een scheve staart wisselend per paard.”

Jeroen vindt het symptoom dat de ogen scheef staan bij het paard zorgelijker. “Soms kan er namelijk zoveel spanning staan op het kaakgewricht, dat de ogen scheef in het hoofd gaan staan. Door de spanning in de kaken, ontstaat er vaak ook een blokkade in de nek. Hierdoor kan er weer spanning ontstaan in het bekken, waardoor deze scheef kan gaan staan en de staart scheef mee beweegt. De kaak staat zelf indirect in verbinding met het bekken. Door de spanning in de kaken en nek te laten verdwijnen, kunnen veel problemen in het bekken worden opgelost.”

Te hoge ademhaling

“Daarnaast merk ik bij veel paarden dat de ademhaling te hoog zit. Dit is een gevolg van een mentale of lichamelijke oorzaak. Door een hoge ademhaling kan het paard niet goed ontspannen. Er kunnen zelfs verklevingen ontstaan in de buikorganen. Ook hierdoor kan het bekken scheef komen te staan, waardoor er druk ontstaat op het SI-gewricht en dus ook de staart. Maar door de hoge ademhaling kan er ook spanning op het borstbeen ontstaan, waardoor het paard gaat reageren met singelnijd. Daarnaast kan ongemak bij het borstelen ook een aanwijzing zijn voor problemen in het paardenlichaam.”

Staart weer (geleidelijk) recht

Als Jeroen een paard behandelt met een scheve staart, dan vindt hij vaak een beperking elders in het paardenlichaam. “Als ik tussen de behandelingen langskom, hoor ik vaak van de eigenaar dat het paard veel vriendelijker is geworden en bepaalde rijtechnische problemen zijn opgelost. Ik wijs ze dan vervolgens op de staart die weer recht staat, dat is ze vaak helemaal niet opgevallen. Al is het niet zo dat de staart na de behandeling direct weer recht gaat staan. Vaak gaat dit erg geleidelijk.”

Specialist

“Ook is het mogelijk dat een paard zijn staart scheef staat, terwijl er geen oorzaak voor kan worden gevonden. Sommige paarden dragen de staart namelijk iets scheef van nature. Het is dus belangrijk om een specialist erbij te halen, als het paard ongemakken vertoont of een scheve stand van de ogen of de staart heeft. Paarden zijn namelijk een ster in compenseren en het verbloemen van ongemak. Een specialist kan dan een uitkomst zijn.”

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant