-

De signalen van hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid is een pijnlijke aandoening en kan er zelfs toe leiden dat je je paard in moet laten slapen. Het is dus belangrijk dat je de eerste signalen zo vroeg mogelijk herkent, zodat je tijdig actie kunt ondernemen. Thehorse.com heeft de 10 belangrijkste signalen van hoefbevangenheid op een rijtje gezet.

1. Een sterke polsslag

De polsslag kun je meten in de kootholte. Bij een gezond paard voel je weinig tot geen polsslag. Bij een hoefbevangen paard voel je een sterke polsslag. Meet regelmatig de polsslag van je paard, zodat je een afwijkende polsslag herkent. Een klein verschil in polsslag kan al een indicator zijn van hoefbevangenheid.

2. Hoeven die lang warm zijn

Elk paard heeft wel eens warme hoeven. Dit is heel normaal. Het paardenlichaam kan deze warmte zelf reguleren waardoor de hoeven vanzelf weer afkoelen. Als een paard bij warm weer buiten staat met de zon op de hoeven, is het logisch dat ze wat warmer zijn dan normaal. Als je paard warme hoeven heeft, hoef je dus niet meteen in paniek te raken. Houd wel goed in de gaten of ze niet te lang warm blijven. Na enkele uren moeten ze wel weer afgekoeld zijn. Net als voor het punt hierboven, geldt ook hier: voel regelmatig aan de hoeven van je paard, zodat je een verschil in temperatuur tijdig opmerkt.3. Een vervormde hoef en/of ongebruikelijke ringen

Bij een gezonde hoef groeit het voorste gedeelte (de teen) van de hoef sneller dan de rest van de hoef. Bij een paard die hoefbevangen is gaat de groei van de hiel sneller. Ook kunnen er afwijkende groeiringen ontstaan op de hoefwand. De abnormale hoefgroei begint al ver voor alle tekenen van pijn die bij hoefbevangenheid horen. Een afwijkende hoefgroei of afwijkende groeiringen kunnen dus al zeer vroeg een teken zijn dat je paard tegen hoefbevangenheid aan zit.

4. Een verhoogde hartslag

Een ander teken van hoefbevangenheid kan een verhoogde hartslag zijn. De meeste paarden hebben in rust een hartslag van 30 tot 40 slagen per minuut. De hartslag van een veulen ligt met een hartslag tussen de 70 en 120 vele malen hoger. Een toename van slechts 6 hartslagen kan al een teken zijn dat je paard hoefbevangen is. Een verhoogde hartslag treedt vaak al op voordat een paard kreupelheid vertoont. De hartslag kun je meten in de kootholte, zoals genoemd bij punt 1, of via de kaak. Een paard dat net gewerkt heeft of stress ervaart kan ook een verhoogde hartslag tonen. Zorg dus dat je paard op adem en relaxt is voordat je de hartslag meet.

5. Je paard wisselt heel vaak van been waar het gewicht op staat

Normaal gesproken wisselt een paard ongeveer elke 2-3 minuten van been. Een paard dat hoefbevangen is wisselt veel vaker van been om het zere been te ontlasten.

6. Een brede witte lijn in de hoef

Een gezonde, sterke witte lijn is ongeveer 1 à 2 millimeter breed. Een bredere lijn kan wijzen op hoefbevangenheid. Ook bloedvlekken zijn een teken van hoefbevangenheid. Als eigenaar weet jij zelf het beste hoe de hoeven van jouw paard eruit zien. Zie je verandering optreden? Trek dan tijdig aan de bel.

7. Kortere passen

Je paard maakt kortere passen dan normaal. Sommige hoefbevangen paarden maken alleen op een harde ondergrond kortere passen. Controleer dus de passen van je paard zowel op een zachte ondergrond als op een harde ondergrond.

8. Insulineresistentie

Is jouw paard insulineresistent (IR)? Dan is jouw paard extra gevoelig voor hoefbevangenheid. Houd dus extra goed in de gaten of je bij jouw paard signalen van hoefbevangenheid ziet.

9. Overgewicht

Paarden die overgewicht hebben zijn gevoeliger voor insulineresistentie en daarmee ook voor hoefbevangenheid. Ook hebben de hoeven van een paard met overgewicht meer te verduren. Hierdoor kunnen de hoeven eerder een afwijkende stand krijgen. Is jouw paard te zwaar? Bekijk dan eens kritisch het eetpatroon en probeer je paard meer beweging te geven.

10. Diarree, koorts en ontstekingsreacties

Als je paard vaak last heeft van ontstekingsreacties en koorts en/of diarree heeft, is het verstandig om je paard goed in de gaten te houden en indien nodig een dierenarts te bellen. Dit kan namelijk een teken zijn dat het lichaam bezig is om te vechten tegen hoefbevangenheid.

Bron: Bitmagazine.nl, thehorse.com

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant