141110029_ABFweb
141110029_ABFweb

De remmende werking van glucosamine bij artrose

Nieuws

Osteoarthritis (artrose) is een progressieve afbraak van gewrichtskraakbeen en is een veelvoorkomende oorzaak van kreupelheid bij sportpaarden. Recentelijk is er nieuw wetenschappelijk onderzoek gedaan door de Michigan State University naar de remmende functie van glucosamine bij artrose bij paarden.




Het doel van de studie was het bepalen of glucosamine de productie van stikstofmonoxide in gewrichtskraakbeenweefsel van paarden kan remmen. Een aantrekkelijke oplossing voor kreupelheid is het geven van (orale) supplementen die de afbraak van kraakbeen en letsel aan de gewrichten voorkomt. Glucosamine is een potentieel middel tegen artrose dat momenteel veel verkocht wordt. Het is een natuurlijk, niet giftig molecuul en zorgt voor minder pijn bij en een verbeterde mobiliteit van door artrose aangetaste gewrichten, bleek uit diverse humane wetenschappelijke onderzoeken.

Afbraak van kraakbeen


‘In vitro’-resultaten (op kweek) suggereren dat glucosamine mogelijk de synthetische aanmaak van ‘chondrocyten’, oftewel kraakbeen-producerende cellen, stimuleert. Desondanks is de biochemische basis om als potentieel anti-artrose middel te kunnen dienen nog niet goed vastgelegd. Stikstofmonoxide is een molecuul dat wordt beschouwd als een versneller van de progressie van artrose. Kraakbeencellen van paarden produceren stikstofmonoxide als reactie op twee artritogene moleculen, bleek uit recente studies. Tevens worden er verhoogde concentraties van stikstofmonoxide en interleukine 1 waargenomen in gewrichtsvloeistof van de aangetaste gewrichten. De onderzoeksresultaten suggereren dat stikstofmonoxide enzymen activeert die kraakbeen afbreken.

Remmende werking


Het onderzochte weefsel werd verkregen uit het voorkniegewricht van paarden met een leeftijd tussen de twee en acht jaar oud. Deze paarden waren geëuthanaseerd wegens andere redenen dan gewrichtsproblemen. De onderzoekers verwijderden kraakbeenschijven uit het knieoppervlak en plaatsten deze in kweekflessen met glucosamine of een andere stof. Stikstofmonoxide bereikte de eerste dag in de kweekflessen een piek en keerde terug naar de begin-concentratie op dag drie. In drie afzonderlijke experimenten voorkwam de toevoeging van glucosamine de toename van stikstofmonoxide in de onbehandelde kweekflessen. Bovendien remde een kleinere dosis glucosamine deels de productie van stikstofmonoxide.

Levende paarden


De wetenschappelijke resultaten suggereren dat glucosamine de afbraak van kraakbeen kan voorkomen, door de productie van stikstofmonoxide af te remmen. Toekomstige experimenten zullen worden gericht op hoe de glucosamine de productie van stikstofmonoxide exact remt. Tevens zal worden gekeken of deze resultaten opnieuw kunnen worden behaald bij ‘in vivo’-experimenten (op levende paarden).

Bron: Equinews