-

De paardenarts legt uit: alles over OCD

Arnd Bronkhorst
Dr. Tom Mariën

Dr. Tom Mariën

Je hebt de term OCD vast wel eens voorbij horen komen. Maar wat houdt deze aandoening precies in, hoe ontstaat het, en beter nog: wat valt er aan te doen? Paardenarts Tom Mariën van paardenkliniek EquiTom geeft tekst en uitleg.

Kunt u uitleggen wat OCD precies inhoudt?
Osteochondrose (OCD) is een aandoening waarbij losse botfragmentjes ontstaan in één of meerdere gewrichten. De meest aangetaste gewrichten zijn de kogel-, sprong- en kniegewrichten. Daarnaast vinden we occasioneel ook OCD terug in de andere gewrichten zoals hoef-, kroon-, schouder- en zelfs halswervelgewrichten.

Wat is de oorzaak van deze aandoening?
De oorzaak is multifactorieël en er bestaat tot op heden nog geen enkele afdoende remedie om OCD te voorkomen. Daarenboven is het een heel veel voorkomend probleem dat ondanks alle foktechnische maatregelen sterk aanwezig blijft in onze paardenpopulatie. Het is een aandoening die soms onbelangrijk is. Heel kleine fragmentjes hebben vaak geen enkel schadelijk effect op het gewricht. Andere OCD’s daarentegen hebben niet alleen ernstige economische gevolgen (verkoop gaat vaak niet door), maar kunnen ook ernstige gewrichtsschade veroorzaken met zwelling van het gewricht en kreupelheid tot gevolg.
Het is daarom van groot belang om de paarden reeds op jonge leeftijd (18 maanden) rontgenologisch te screenen op de aanwezigheid van OCD. Indien er reeds op jongere leeftijd één of meerdere gewrichten gezwollen zijn moet de screening eerder gebeuren.

Waarom is dit zo belangrijk?
Dit is van groot belang, omdat schadelijke OCD-fragmenten best zo snel mogelijk verwijderd worden. Het herstelvermogen van het gewricht is aanzienlijk beter bij deze jonge paarden.

Wat valt er te doen tegen OCD?
De behandeling van OCD via arthroscopie heeft de laatste jaren veel vooruitgang gemaakt. Zo kunnen we bepaalde gevallen van OCD verwijderen bij het rechtstaande paard onder plaatselijke verdoving om anesthesierisico’s (verdoving) te vermijden. Nog al te vaak moeten we OCD’s verwijderen bij sportpaarden in het midden van hun sportcarrière omdat de OCD-fragmenten na enkele jaren geleidelijk meer en meer schade veroorzaken en het paard op oudere leeftijd onregelmatig wordt. Hier is het een groot voordeel dat dit staand kan gebeuren.
Een andere belangrijke vooruitgang is dat we met moderne celtherapie defecten die ontstaan na het verwijderen van grote OCD-fragmenten terug kunnen opvullen. Hierdoor kunnen we kraters in het gewricht terug opvullen, waardoor de paarden veel beter herstellen na het verwijderen van erge OCD. Dit is vooral van toepassing voor erge OCD van knie- en spronggewrichten. Deze technologie is in volle ontwikkeling en geeft ons mooie toekomstperspectieven.

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant