-

Consequenties van vastzittende psoas bij paard

Arnd Bronkhorst Arnd Bronkhorst

De psoas is een spier die niet alleen in het menselijk lichaam terug te vinden is, maar ook in het paardenlichaam. Silvie Schoenmaker, fysiotherapeut voor paarden, legt uit hoe je een psoasprobleem bij het paard kun ontdekken en welke oplossingen er zijn.

De grote spier in het paardenlichaam tref je op exact dezelfde locatie aan als bij de mens. Problemen met deze spier hebben vergelijkbare consequenties als bij de mens. Silvie vertelt dat de spier op een elastiekje lijkt qua functie. “Het ‘elastiekje’ komt op rek zodra het paard het been op de grond zet en naar achteren beweegt. Hij komt weer los zodra het been weer naar voren wordt gebracht.” De psoas werkt niet alleen. Hij krijgt hulp van de zogeheten Iliacus. Samen worden ze de Iliopsoas genoemd. Terwijl de Psoas (major) loopt van de laatste borst- en lendenwervels naar het achterbeen, loopt ook de Iliacus naar het achterbeen, maar dan vanaf het bekken.

In het paardenlichaam heeft de psoas belangrijke functies, namelijk:

  • Het bieden van ondersteuning van de wervelkolom, bekken en het SI gewricht
  • Het kunnen ondertreden van de achterbenen
  • Het (zijwaarts) buigen van de heup
  • Het bollen van de rug
  • Het geven van impuls

Mogelijke symptomen van een psoasprobleem

“Een paard dat impuls mist kan moeilijk voorwaarts te rijden zijn. Zo’n paard zou je als lui kunnen bestempelen, terwijl de oorzaak juist een lichamelijke oorsprong kan hebben. Het kan in dit geval de achterbenen niet goed onder het lichaam brengen en ook wordt het rijden van zijwaartse oefeningen moeilijk. Maar ook in stilstand zijn er symptomen op te merken, zoals het ervaren van problemen met bekappen of met het uitkrabben van de hoeven. Het paard kan in deze gevallen niet (goed) het been naar achteren strekken.”

Andere problemen die gerelateerd kunnen worden aan een vastzittende of verkorte psoas kunnen met het oog waarneembaar en/of voelbaar zijn: een bolle onderrug, problemen in de lendenen en rugpijn. “Een onderontwikkelde psoas kan voor problemen zorgen tijdens het rijden”, vertelt Silvie. “Je kunt hierbij denken aan een incorrect ruggebruik. Het zijn de paarden die de bovenlijn niet of moeilijk kunnen ontspannen en daardoor ook slecht tot niet nageeflijk zijn.”

Kun je de spier masseren of trainen?

“In tegenstelling tot veel andere spieren, is de psoas een diepgelegen spier. Doordat je hier niet goed bij kunt komen, is het rechtstreeks behandelen van deze spier ook niet mogelijk. Je kunt dus ook niet goed vaststellen of het de spier zelf is die problemen veroorzaakt. De enige manier om de psoas te voelen is door rectaal onderzoek, maar dat behoort niet tot mijn vakgebied.” Het is dus ook niet mogelijk om de spier zelf te masseren, wat bij heel veel andere spieren wel kan.

Er bestaan oefeningen om de psoas te rekken. Maar voordat je daarmee start is het belangrijk dat je vooraf checkt (of laat checken) of het zadel wel goed ligt. Een slecht passend zadel kan (mede) de oorzaak zijn van een vastzittende en/of verkorte psoas. Hetzelfde geldt voor het ontbreken van een onafhankelijke zit als ruiter.Zo train je de psoas van je paard

Wil je de psoas trainen? Dan het doen van balkjeswerk één van de mogelijkheden. Hierdoor help je de achterbenen om een grotere pas naar voren en naar achteren te kunnen maken. Een andere optie is het paard zijwaartse bewegingen laten maken, zoals het rijden van voltes. Ze benadrukt dat het ook hierbij belangrijk is dat het paard wel de achterbenen goed onder het lichaam brengt. Ook het ontspannen van de bovenlijn, raadt ze aan. “Maar wel tot het punt waarbij de buikspieren zich ook aanspannen en de achterhand goed onder het lichaam wordt geplaatst.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!