-

Bloedneus, wat is er aan de hand?

Arnd Bronkhorst

Een plotselinge bloedneus bij het paard kan je doen schrikken. Het medische woord voor een bloedneus is epistaxis. Meestal is het onschuldig, maar zeker niet altijd! Het is daarom raadzaam altijd een dierenarts te raadplegen. Dierenarts Erica Reijerkerk bespreekt een aantal oorzaken van een (on)gevaarlijke bloedneus.

“Belangrijk voor de dierenarts om een juiste inschatting van spoed te maken is of een bloedneus 1- of 2-zijdig is, de kleur van het bloed, de hoeveelheid en de duur van de bloeding. De oorzaak is van buitenaf moeilijk te achterhalen en in de meeste gevallen is een kijkje in het keelgebied en de luchtwegen (endoscopie) nodig om de oorzaak te achterhalen en de ernst van de situatie juist in te schatten. Ook een afwijkende bloedstolling en/of een hartritmestoornis behoren tot het lijstje van oorzaken”, legt Erica uit.

Beschadiging van het slijmvlies (bloedvat)

“Dit kan door ‘trauma’ veroorzaakt worden, zoals bijvoorbeeld bij het inbrengen van een neussonde, aanwezigheid van een ontsteking of bij schuren van de neus en in contact komen met een ‘scherp’ voorwerp. Afhankelijk van de beschadiging kan de bloeding enkele druppels zijn tot aanhoudend druppen. Wanneer er geen onderliggend probleem is met de bloedstolling zal deze bloeding vanzelf stoppen. Bij ontspanning (na inspanning en sedatie) en hogere temperaturen zijn de bloedvaten wat opgezet en kan het wat langer duren. De bloeding stopt met name omdat de bloedvaten bij een beschadiging moeten samentrekken.”

PEH

“PEH is de afkorting voor een Progressief Ethmoidaal Hematoom. Dit is geen bloeduitstorting, maar een goedaardige woekering vanuit het zeefbeen wat in de keelholte gelegen is. Deze woekering kan lichtjes bloeden en hierdoor kan het paard wat roodbruine neusuitvloeiing laten zien. Meestal is het 1-zijdig. Waarom sommige paarden dit ontwikkelen, is niet duidelijk. Er zijn verschillende behandelmethoden met wisselende uitkomsten omdat na een behandeling terugkeer van de woekering mogelijk is (recidive).”

Longbloeding

“Bij (intensieve) inspanning kan door wisselingen in de bloeddruk het longweefsel (longblaasjes) beschadigen waarbij een bloeding optreedt. Je ziet dit nogal eens gebeuren bij koerspaarden. Afhankelijk van de ernst en grootte van deze bloeding zie je wel of geen bloed uit de neus komen. Bij verdenking op een longbloeding is een endoscopie noodzakelijk om de diagnose te stellen. Ook met behulp van een spoeling van de luchtwegen (BAL) kan in de dagen erna de bloeding nog aangetoond worden. Naast rust en voorkomen van optreden van secundaire bacteriële infecties is er geen specifieke therapie, maar zal het wel noodzakelijk zijn aanpassingen in het management door te voeren om recidive te voorkomen.”

Luchtzakbloeding door schimmelinfectie

“De aanwezigheid van luchtzakken in de keelholte is uniek voor paarden. Langs deze luchtzakken lopen belangrijke bloedvaten waaronder een slagader en zenuwen. Een schimmelinfectie kan de zeer dunne wand van de luchtzak aantasten, inclusief de wand van de bloedvaten. Hierdoor kan een levensbedreigende slagaderlijke bloeding ontstaan. Om deze bloeding te stoppen is chirurgisch ingrijpen noodzakelijk en dat maakt deze situatie een spoedgeval.”Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!