-

Blaassteen, zeer pijnlijk voor paarden

Iris van Gulik

In de twaalf jaar dat Iris van Gulik werkt als dierenarts, heeft ze pas 5 keer een blaassteen gezien bij paarden. “Het is echt toeval en pech dat een paard het krijgt.” De paardendierenarts die werkzaam is bij Dierenliniek Hellendoorn-Nijverdal vertelt je in dit artikel meer over blaasstenen.

Wat is een baassteen?

“Een blaassteen is een samenklontering van calcium carbonaat, wat zich vormt tot een klein steentje en steeds groter kan worden. Het is heel ruw en kan op deze manier de blaas van een paard gaan irriteren.”

Diagnose van een blaassteen

“Wanneer een paard een blaassteen heeft dan kan het paard persen tijdens het plassen. Daarnaast kan het voorkomen dat een paard bloed gaat plassen.” Door middel van opvoelen kan de dierenarts de blaassteen soms voelen als de blaas leeg is. “Met een echo en scoop is de blaassteen goed in beeld te brengen.”Blaassteen verwijderen

Recent kreeg Iris van Gulik te maken met een pony met een blaassteen. “De merrie was doorgestuurd vanuit een andere kliniek in verband met veel persen en bloed plassen. De pony werd allereerst gesedeerd zodat ze niet zoveel last had van de ingreep. Vervolgens hebben we een blok geplaatst aan de achterzijde van de ruggenmerg, wat het gevoel in de achterhand belemmert. Dit was nodig zodat de pony geen pijn zou hebben tijdens het verwijderen van de blaassteen.”

Retrieval bag

Om de blaassteen er uit te krijgen, maakt Iris gebruik van een retrieval bag. “Dit is een apparaatje dat gebruikt wordt in ziekenhuizen.” Ze rekken de plasbuis op met de hand en doen vervolgens de retrieval bag de blaas in. Daar gaat het uitschuifzakje open en kunnen ze zo de blaassteen in het zakje krijgen.

De retrieval bag en de blaassteen

Glijmiddel

Doordat de blaassteen heel groot was, was deze er heel lastig uit te krijgen. “We moesten glijmiddel in de blaas doen via een slangetje zodat we uiteindelijk met veel moeite de blaassteen er uit konden halen. Het zakje er omheen zorgde er voor dat het iets makkelijker is, want de blaassteen zelf is heel ruw.”

Pijnstilling

“Na het verwijderen van de blaassteen in alles opgerekt en beurs. De pony kreeg daarom de eerste paar dagen pijnstilling.. Ook de blaaswand kan weer herstellen zodra de blaassteen er uit is. Voor de zekerheid komt de pony nog een keer terug voor controle.”

Voorkomen van blaasstenen

“Er wordt aangeraden om te proberen het paard extra vocht binnen te laten krijgen. Hierbij kun je denken aan hooi nat maken, natte slobber geven, altijd op meerdere plaatsen water aanbieden. Als het voer in verhouding te calciumrijk is dan wordt er aangeraden dit aan te passen. Als een paard een blaassteen heeft gehad is het verstandig om het paard regelmatig te controleren op blaasstenen.”

Iris van Gulik is dierenarts (gespecialiseerd in paarden) bij Dierenkliniek Hellendoorn-Nijverdal. Via haar Instagram @paardendierenarts_irisvangulik deelt ze informatie met als doel paardeneigenaren meer over de gezondheid en ziektes van hun paard te leren, zodat gezondheidsproblemen zo veel mogelijk voorkomen kunnen worden.

Bron: Bitmagazine

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant