Beweeglijkheid
Beweeglijkheid Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Beweeglijkheidsprobleem als ruiter? Kijk eens verder in je lichaam

Welzijn Opvallend Ruiterfitheid Recht richten

Met paardrijden streven we ernaar om één te worden met het paard en alle bewegingen soepel te kunnen volgen. Soms denk je dat je dat kan, maar heb je toch ergens een blokkade of beweeglijkheidsprobleem. Dat hoeft niet alleen met je spieren of gewrichten te maken te hebben. 

Je ingewanden spelen ook een rol bij je beweging. Dat geldt overigens zowel voor mensen als voor paarden. Wilma Kooman richt zich als osteopaat op de beweeglijkheid van het menselijk lichaam.

Schrik niet: als je minder soepel in je bekken bent, kan de oorzaak in je enkel of voet zitten. En als je last van je onderrug hebt, kan dat duiden op een probleem met je nieren. Pijn tussen je schouderbladen? Dat kan wijzen naar je gal. “Alle ingewanden hebben verband met het mechanisch deel van je lichaam.” Dat maakt voor Wilma Kooman ook gelijk haar beroep zo interessant. Haar streven en eigenlijk dat van iedereen is dat het hele lichaam goed functioneert en vrij van blokkades is.

Coördinatie

Voor ruiters gebruikt Wilma Kooman soms een flexchair als hulpmiddel. Ze test daarmee de beweeglijkheid van ruiters en ze vindt het een handig hulpmiddel om te gebruiken voor en na een behandeling. Met de flexchair probeer je met je zit een balletje over een bepaald patroon te bewegen. Maar wat nou als dat niet lukt? Wat zegt dat dan?

“Er kunnen nog andere zaken zijn die van invloed zijn op onze beweeglijkheid”

“Met de flexchair test je de beweeglijkheid van het bekken en je onderrug en daarnaast je coördinatie. De flexchair is een goed middel om te kijken hoe iemand beweegt. Vaak vallen mensen dan figuurlijk door de mand, omdat ze bepaalde bewegingen echt niet kunnen maken”, vertelt Kooman. “Als je met oefenen niet tot het gewenste resultaat komt, is het handig om verder te kijken waarom dit niet lukt. Er kunnen nog andere zaken zijn die van invloed zijn op onze beweeglijkheid.”

Enkels

Kooman kan ook aan iemand zijn manier van lopen zien of iemand bijvoorbeeld slecht zijn bekken naar achteren kan kantelen. “Dat is zichtbaar op de flexchair, maar ook als iemand voor me staat. Ik kijk bijvoorbeeld ook naar hoe iemand zijn voeten beweegt of zijn enkels. Elke stap die je maakt, mobiliseert het bekken.” Zo kan het dus voorkomen, dan Kooman zich gaat richten op het losmaken van iemands enkel, om het bekken beter te kunnen laten functioneren.

Beweeglijkheidsprobleem door hormonen

Ze kijkt dus verder als iemand een bepaalde beweging niet goed kan maken. “Wat zit er nu vast, wat beweegt er niet zo goed en waar zit het probleem?” Volgens Kooman is bij ruiters een veel voorkomend probleem dat ze wat souplesse missen doordat ze weinig beweeglijkheid in het bekken of de onderrug hebben. Leeftijd kan ook een rol spelen bij beweeglijkheidsproblemen. 

“Meisjes in de groei kunnen vaak ook wat minder beweeglijkheid hebben. Dit heeft met de groei te maken, maar ook met de hormonale veranderingen in hun lichaam. Dit is vaak van tijdelijke aard maar wel belangrijk om in de gaten te houden, zodat een bepaalde houding geen gewoonte wordt.”

Longen

“Bolle schouders of het onvermogen om recht te zitten kan te maken hebben met andere onderdelen of organen in het lichaam die minder functioneren, bijvoorbeeld de longen of je maag.” Een osteopaat gaat op zoek naar de oorzaak en kan met bepaalde bewegingen en met zijn handen voelen waar het vandaan zou kunnen komen. Daarbij wordt niet alleen de beweeglijkheid van de gewrichten getest, maar de osteopaat onderzoekt ook de spanning in het middenrif en bindweefsel rond de organen.