-

Belangrijke doorbraak in onderzoek naar peesblessures

Arnd Bronkhorst

Wetenschappers hebben belangrijke proteïnen ontdekt die betrokken zijn bij het ouder worden van de pezen van paarden. De onderzoekers geloven dat deze studie helpt bij een betere behandeling voor mensen.

De onderzoekers namen proeven van jonge en oude paarden, de grootte van de pezen is vergelijkbaar met die van mensen. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in the Journal of Biological Chemistry.

Het is al een lange tijd duidelijk dat pezen gevoelig zijn voor schade en dat het risco op blessures toeneemt naarmate de pezen ouder worden. Waarom dit gebeurt was echter nooit helemaal duidelijk. In deze recente studie hebben onderzoekers – in samenwerking met wetenschappers van de Queen Mary University in Londen – een aantal test gedaan om de soorten en hoeveelheden proteïnen in pezen te bepalen.

Ze ontdekten duidelijke verschillen in de eiwitten bij jonge en oude paarden. “Geblesseerde pezen zijn zeer pijnlijk en voor mensen erg beperkend. We weten dat dit toeneemt naarmate we ouder worden”, legt professor Peter Clegg, hoofd spierbiologie van de universiteit, uit. “We kijken nu naar de ‘waarom’ van dit proces door aan te tonen dat de eiwitten die worden geproduceerd in de cellen om schade te repareren veranderen naarmate we ouder worden.”Het onderzoek laat ook zien dat bepaalde proteïnen in een grotere hoeveelheid voorkomen bij oude paarden, wat suggereert dat de eiwitten worden vrijgegeven wanneer het weefsel in verloop van tijd langzaam wordt beschadigd. De pezen van jonge paarden bevatten meer proteïnen die zorgen voor genezing dan die van oude paarden, wat suggereert dat het genezingsproces vertraagt met de leeftijd. “Dit kan wellicht zorgen voor betere behandeling en preventie van peesblessures bij zowel paarden als mensen”, zegt Clegg.

De studie heet “Proteomic analysis reveals age-related changes in tendon matrix composition, with age-and injury-specific matrix fragmentation”.

Bron: Horsetalk

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant