-

5 stellingen over spierbevangenheid

Zweet, Zweten Arnd Bronkhorst

Spierbevangenheid komt alleen voor op maandag, als je paard het heeft, mag hij geen stap meer verzetten en krachtvoer is de grote boosdoener. Is dat nu waar of niet? Bit zocht het voor je uit.

1 Spierbevangenheid is een soort spierpijn

Eigenlijk wel ja. Bij spierbevangenheid worden de spieren stijf omdat er veel afvalstoffen (melkzuur) in de spieren zijn achtergebleven. Dit gebeurt als een paard veel meer energie heeft binnengekregen, dan hij nodig heeft. Zodra het paard aan het werk gaat, kan hij niet genoeg zuurstof aanvoeren om alle energie op de juiste manier te verbranden. De spieren ‘verzuren’. Spierbevangenheid wordt ook wel aangeduid met de engelse term ‘tying up’.

2 Spierbevangenheid treedt altijd acuut op

Dat hoeft niet. Er zijn diverse vormen van spierbevangenheid, van een lichte vorm tot zeer ernstig. Bij een minder extreme vorm gaat het paard bijvoorbeeld een kwartiertje na het begin van de training opeens stijver lopen. Dit komt vaker voor op een dag na een rustdag, zonder dat het rantsoen is aangepast. Zeker goed getrainde paarden zijn hier gevoelig voor. Bij ernstiger vormen van spierbevangenheid kan het paard van het ene op het andere moment volledig stijf zijn en niet meer willen lopen of zelfs gaan liggen. Andere symptomen zijn rillen, overmatig zweten, een versnelde ademhaling, pijnlijke rugspieren en bruine urine.3 Spierbevangenheid heeft meer te maken met voer dan met spieren

Spierbevangenheid komt tot uiting in de spieren, maar het probleem ontstaat onder meer door een verkeerde balans tussen voer (energie die het lichaam ingaat) en beweging (energie die het lichaam verbruikt). Er zijn meerdere oorzaken van spierbevangenheid, maar een teveel aan krachtvoer, en dan met name zetmeel en suikers, in combinatie met onregelmatige arbeid, is in veel gevallen de boosdoener. Een op het werk aangepast voerrantsoen is daarom heel belangrijk. Andere oorzaken kunnen bijvoorbeeld een tekort aan zouten (elektrolyten), een (stofwisselings)ziekte, vergiftiging door bepaalde planten of een tekort aan vitamine E of selenium zijn.

4 Spierbevangenheid komt alleen voor op maandag, daarom wordt het ook wel ‘maandagsziekte’ genoemd

Dit is een fabeltje. Een paard kan uiteraard op alle dagen van de week spierbevangen worden. De term maandagsziekte is ontstaan toen paarden vooral voor het werk op de boerderij werden gebruikt. Ze werkten de hele week hard en kregen goed gevoerd. Op zondag was de rustdag, ze kregen echter net zoveel voer als anders. Als de paarden op maandag weer aan het werk moesten, hadden de spieren moeite om dat teveel aan energie op de goede manier te verwerken en stonden ze letterlijk stokstijf van de spierpijn. Ze hadden ‘maandagsziekte’.

5 Het beste is om je paard geen stap meer te laten verzetten als hij spierbevangen is

Helemaal waar. Spieren moeten zo min mogelijk worden belast in het geval van spierbevangenheid. Wordt het paard onder het rijden spierbevangen, dan kun je voorzichtig proberen hem naar de stal terug te krijgen, maar beter is het om hem ter plekke te laten staan. Als de plek waar het paard staat verder van de stal is, haal het paard dan met een trailer op. Dwing een paard nooit om ‘erdoorheen’ te lopen! Dit verergert de situatie alleen maar. Pas als de dierenarts een behandeling is gestart om de spieren te ontspannen, de pijn te stillen, de ontsteking te remmen en de schadelijke stoffen te neutraliseren, kan het paard weer rustig in beweging komen. De dierenarts prikt eerst vaak een bloedmonster om te kijken of het paard hier al voldoende voor hersteld is.

Nog meer stellingen over spierbevangenheid lees je in Bit 252. Bestel ‘m nu online!

Bron: Bit 252

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant