-

5 paardgerelateerde blessures waar we allemaal voor vrezen

vallen van paard Arnd Bronkhorst

Rijd je paard en heb je nog nooit een blessure of een pijnlijk voorval gehad? Vertel ons dan alsjeblieft je geheim. Je hoeft namelijk geen racepaard te hebben om eraf te vallen of een groot zwaar paard om je voet te pletten. Het kan ons allemaal gebeuren. Hieronder vijf pijnlijke gevallen die je wellicht herkent.

1. Geplette voeten

Volgens mij weet vrijwel iedereen meteen wat we hiermee bedoelen. Want hoe vaak komt het wel niet voor wanneer je je paard opzadelt, hij besluit om met zijn voet precies op datzelfde plekje te gaan staan waar jouw voet al staat. Is dit je nog niet overkomen? Dan heb je of ontzettend veel geluk of je bent misschien nog niet vaak dicht in de buurt geweest van paarden.

2. Gescheurde nagels

Als je mooie, lange nagels wilt laten groeien, is het misschien niet zo handig om een paard te hebben. Wanneer je dag in dag uit de stal doet, voertonnen openmaakt die net iets te strak dichtzitten of op je paard probeert te klimmen – dat al heel enthousiast begint met lopen wanneer jij nog half in de stijgbeugel hangt – kun je ervanuit gaan dat je nagels het op den duur zullen begeven. Wil je toch een poging doen om mooie nagels te krijgen? Kijk dan even bij de Do’s en Dont’s.

3. Doorrijden

“Oeps, ik heb geen fijn ondergoed aangetrokken vanmorgen. Ach, een keertje moet kunnen.” Ja, daar krijg je spijt van, de volgende keer denk je hier echt nog een keertje extra over na. Voor je het weet is de huid geïrriteerd en als je niet oppast, wordt het een schaafwond of blaar. En dan voelt het rijden een dag later een stuk minder prettig!

4. Hersenschudding

Altijd met een cap op! Dit is meestal niet het geval wanneer je op stal rondloopt. Het komt niet vaak voor dat je een cap op hebt wanneer je één van je duizend spulletjes van de hoogste plak uit je zadelkast probeert te halen. Het komt wel eens voor dat er iets vanaf valt en op je hoofd belandt. Laat dit nou net iets zwaars, hards of misschien wel je cap zelf zijn 😉

5. Vallen

Dit kan natuurlijk niet ontbreken. Het is ons allemaal wel eens overkomen dat je trouwe viervoeter er even klaar mee is of gewoon ondeugend wilt zijn. Of kijken hoe ver hij kan gaan. En ja, helaas komt de vloer dan soms toch net wat te dichtbij. En dat gebeurt dan net op een moment dat het eigenlijk niet uitkomt. Stel je loopt met je paard de bak in, die hij o zo goed kent, maar deze keer zitten er mensen in het juryhokje, omdat je een dressuurproef gaat rijden. En dat is toch schrikken. Tja, als je dat zelf niet aan ziet komen en van je paard valt, is dat toch even slikken. Zeker met al die geschrokken ogen die op je gericht zijn van de mensen die naar jouw proef aan het kijken zijn…

Naar inspiratie van Horse & Hound

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant