-

Yoga te paard: Het hoofd

Yoga is een eeuwenoude manier om je lichaam, geest en ziel in balans te brengen. Het helpt je om soepel en ontspannen op je paard te zitten. Paardrij-instructrice Liesbeth Russel en yogalerares Cyrilla Ducarmon nemen je mee in de wereld van yoga en geven handige tips waarmee je zelf aan de slag kunt. In aflevering 3 gaan we in Bit 248 dieper in op een rijtechnisch probleem: de ruiter die met het hoofd schudt of steeds naar beneden kijkt.

yogaEen vriendin filmt een stukje terwijl je aan het rijden bent. Je wilt namelijk weleens zien hoe jouw paard loopt. Maar tot je grote schrik zie je dat jij er helemaal niet zo mooi en recht op zit als je dacht. Misschien ben jij wel zo’n ruiter die met zijn hoofd mee schudt op het ritme van de draf of kijk je steeds naar beneden om te zien of tussen al die zandkorrels een euro ligt… Vaak doen ruiters dit niet bewust. Maar hoe los je dit probleem op?

Bewust worden

In de vorige afleveringen hebben we via de bodycheck al onze gewrichten gecontroleerd voor het rijden of tijdens het losstappen. Maar wat als je nu tóch tijdens het rijden weer in elkaar zakt, het hoofd laat hangen of niet kan stil houden? De oplossing begint bij bewustwording. Als je niet wéét dat je hoofd schudt, kun je er ook niks aan veranderen. Maar ‘het weten’ is niet altijd even leuk. Als je het niet weet, heb je er ook geen last van. Met andere woorden, je bent onbewust onbekwaam. Realiseren dat het beter kan, is een bewustwordingsproces; je wordt bewust onbekwaam. Dat leidt soms tot frustratie: “Ik probeer het wel, maar het lukt gewoon niet!” Dan volgt het moment dat het soms wél lukt en ben je bewust bekwaam en blij: “Yes, het lukt!” Tot het op een gegeven moment routine wordt. Dit noemen we onbewust bekwaam. En zelfs dan blijft het natuurlijk goed om je bewust te zijn van je houding.

Lees het hele artikel nu in Bit 248.