-

Videoblog: Train de buik- en rugspieren van je paard

Fleur Louwe

Een paard leg je niet op een matje om sit-ups te doen. Toch is het trainen van buik- en rugspieren erg belangrijk voor een paard. In dit filmpje van paardenfysiotherapeut Gisella Bartels zie je hoe je middels een paar eenvoudige oefeningen op stand je je paard bewust kunt maken van de diverse spieren die een rol spelen bij het dragen van de ruiter.

“Je hoeft deze oefeningen geen tientallen keren per dag te herhalen, maar 1 tot 5 keer per dag (bijvoorbeeld voor of na het rijden) kan het paard helpen deze spieren beter te gebruiken. Zeker wanneer je paard makkelijk zijn rug wegdrukt en zijn hoofd omhoog brengt, kan het zinvol zijn deze houding steeds zacht te corrigeren door met je hand over zijn buik te glijden,” vertelt Gisella. “Let echter wel op! Niet alle paarden vinden deze oefeningen prettig. Begin altijd vanuit een veilige positie en geef in eerste instantie niet teveel druk en beweeg altijd langzaam met je vingers over de spieren. Twijfel je over de reactie van je paard, vraag dan een deskundige om hulp.”

“Binnenkort zullen we in een andere videoblog demonstreren hoe je deze spieren in beweging kunt trainen. Het doel is in dit geval geen blokjesbuik, maar wel een sterk en lenig lichaam dat de ruiter goed kan dragen. Je zult merken dat als je paard zijn onderlijn en bovenlijn op de juiste manier leert gebruiken dat hij beter kan functioneren en presteren!”

Bekijk hier de eerder verschenen videoblogs!