-

Videoblog: Lange teugel, deel 1

Foto Wouter Wieman Wouter Wieman

Het is afwisselend voor ruiter en paard, goed voor het vertrouwen, leuk om te doen en het paard leert de oefeningen op een andere manier. Klassiek trainer en instructeur Bastiaan de Recht demonstreert in een nieuwe videoreeks hoe veelzijdig werken aan de lange teugel is. Deel 1:

Bastiaan de Recht gaat in dit filmpje aan de slag met de zevenjarige Lipizzaner Bonavia. Hij legt de teugelposities en posities van de ruiter uit, vertelt over het verschil tussen lange teugel en lange lijnen en laat verschillende optomingen zien. Niet ieder paard is geschikt voor het werken aan de lange teugel. “Het paard moet al een gedegen opleiding aan de hand hebben gehad en bekend zijn met stemhulpen, lichaamstaal en de zweep. Weet wat je doet. Zorg dat je het paard en zijn reacties goed kent voordat je met dit werk begint”, vertelt Bastiaan de Recht. Het werken aan de lange teugel is niet zonder enig gevaar. “Oefen dit niet met een paard dat snel slaat of bokt.”

Lees hier nog meer tips voor werken aan de lange teugel!

Bastiaan de Recht is samen met zijn partner Amber Koppen eigenaar van Trainings- en revalidatiecentrum Equiscio, het opleidingsinstituut NCSAH en het KeurmerkPaardenWelzijn (KPW). Bastiaan behaalde de titel ‘rijmeester’ in de klassieke rijkunst. Daarna heeft hij zich samen met zijn partner verdiept in de biomechanica en de verbanden tussen fysieke problemen en rijtechnische problemen. Op het trainingscentrum in Ter Apel traint hij paarden van groen tot en met Grand Prix volgens de principes van de klassieke rijkunst. Volgend jaar start de NCSAH met de opleiding werken aan de lange teugel.