-

Videoblog: Achterwaarts gaan

Lonneke Ruesink

In deze videoblog vertelt fysiotherapeute Gisella Bartels over achterwaarts gaan. Dat is een oefening die je kunt inzetten voor meerdere doeleinden. “Zo kan het de gehoorzaamheid van je paard beïnvloeden”, legt Gisella uit. “Daarnaast is het een middel om te controleren of je paard in staat is zijn bekken goed te kantelen en zijn lendenen te flecteren (bol maken).”

“Heb je een paard dat moeite heeft met achterwaarts gaan, dan kan dit verschillende oorzaken hebben, maar pijn of beperkingen in het gebied tussen de lendenen en het heiligbeen of bij het SI- gewricht zijn oorzaken die geregeld voorkomen. Het achterwaarts gaan kan echter ook ingezet worden om de beweeglijkheid in dit gebied te behouden of vergroten.”

“Als een paard correct achterwaarts gaat kantelt hij zijn bekken achterover, flecteert hij het deel van zijn rug achter het zadel, spant hij zijn buikspieren aan, brengt zijn hoofd een klein beetje omlaag en stapt ondertussen zonder slepen diagonaalsgewijs achterwaarts. Als je van daaruit weer voorwaarts rijdt, is de kans groot dat het paard makkelijker ‘op het achterbeen komt’. Een veelzijdige oefening dus die zowel aan de hand als onder het zadel kan worden uitgevoerd.”

“Het paard in dit filmpje gaat braaf achterwaarts, maar zeker nog niet perfect. Zo zou hij zijn benen beter moeten optillen en de rug nog iets verder omhoog brengen. Door geregeld te oefenen kan een paard het achterwaarts beter onder de knie krijgen en zo op verschillende punten verbeteren.”

“Heb je echter het idee dat je paard wel eens ergens last van kan hebben, waardoor het achterwaarts gaan niet goed gaat, schakel dan eerst een deskundige in voordat je fanatiek aan de slag gaat met deze oefening. Succes!”

Bekijk hier eerder gepubliceerde videoblogs van Gisella Bartels.

Dit vind je misschien ook interessant