-

Maak de band met je paard sterker

Het is de droom van elk pennymeisje: uitgebreid knuffelen met je paard terwijl hij in je armen ligt te doezelen. Klassiek geschoold paardentrainer Bastiaan de Recht legt in vijf stappen uit hoe je de band met je paard sterker maakt.

1. Voorzie je paard zoveel mogelijk in zijn natuurlijke behoeftes, zodat hij fysiek en mentaal in balans is en paard kan zijn. Jij bent verantwoordelijk voor zijn welzijn en paard zijn. Hoe beter je dit doet, hoe gelukkiger jouw paard is en hoe sneller het vertrouwen kan groeien.

2. Wees altijd duidelijk naar het paard toe en behandel hem op een manier die hij begrijpt. Als hij weet wat hij aan je heeft kan hij daarop vertrouwen. Onvoorspelbaarheid vanuit de ruiter geeft stress aan het paard.

3. Probeer zoveel mogelijk in het moment te zijn en het moment te beleven. Bijzondere momenten ontstaan spontaan en kun je niet afdwingen of manipuleren. Er moet een flow kunnen ontstaan. Hiervoor moet je zelf in balans zijn en mentaal geen belasting meedragen.

4. Probeer echt contact te maken met het paard vanuit je hart. Paarden trappen niet in mooie woorden en toneelspel! Laat ze jouw liefde en vriendschap voelen op een manier die ze begrijpen.

5. Geloof oprecht in de magie en liefde tussen mens en paard en probeer die momenten te herkennen. Dan zullen ze steeds vaker plaats vinden.

Bastiaan de Recht stond eerder in Bit 201. Dit nummer is online na te bestellen.