-

Grootste paardenbeelden ter wereld zijn klaar

Andy Scott

Ze heten de Kelpies en zijn dertig meter hoog. De twee paardenhoofden torenen uit boven het Fort & Clydekanaal in het Schotse Falkirk en mogen zich met trots de grootste paardenbeelden ter wereld noemen. Acht jaar geleden maakte kunstenaar Andy Scott de eerste schetsen aan een Amsterdamse keukentafel. Nu zijn ze klaar.

Er was zes miljoen euro nodig en 300 ton aan materiaal om de beelden te verwezenlijken. Elk hoofd is opgebouwd uit 495 losse delen, die met 10.000 verbindingsstukken aan elkaar zijn vastgemaakt. Voor zover de cijfers. Dat deze enorme paardenhoofden aan het Schotse kanaal staan, heeft een historische betekenis. Volgens de schotse legenden is de Kelpie een waterpaard, een sterk dier dat mensen op zijn rug het water in lokte, waarna hij hem naar de bodem van de rivier trok.

Scott liet zich ook inspireren door het krachtige werkpaard, zoals de Shire, dat de ploeg en de wagens voorttrok. Falkirk was in de achttiende en negentiende eeuw het centrum van de staal- en ijzerindustrie. De werkpaarden waren destijds “de stuwende kracht achter de vroege industrie”, aldus Scott. En zo vormen de twee stalen reuzenhoofden een eerbetoon aan de eeuwenoude relatie tussen paard en mens.

Dit vind je misschien ook interessant