Bit 245

Bijna nu goed genoeg

Soms is het bijna alsof ik mijn paard aan huis heb staan, wanneer ik ’s morgens in alle vroegte met mijn hondje het zandpad afloop naar stal. Gelukkig is het al wat eerder licht (de stal uitmesten bij het schijnsel van je mobiel is niet ideaal), wat ook betekent dat de vogels nu al vrolijk tsjirpend van boom tot boom vliegen. De kleintjes dan, want een buizerds die in hetzelfde stuk bos wonen, maken een wat minder poëtisch geluid.

Wanneer ik het houten toegangspoortje bij stal nader, hoor ik meestal nog een ander, minder romantisch geluid: het tikken van het schrikdraad rond de paddock. Mijn hondje laat haar staart iets zakken bij het horen van het ritmische getik van de elektrische afrastering. Ze is er al een paar keer onzachtzinnig mee in aanraking gekomen. Net als mijn paard overigens, die af en toe even met zijn neus test ‘of hij wel aan staat’.

Hoewel dat even een heel verontwaardigde, bokkige reactie oplevert, ben ik wel blij met deze voorziening rond de paddock die aan een openbaar bospad is gelegen. Voor mijn gevoel houdt de beschermende draad niet alleen mijn paard binnen de hekwerken, maar schrikt het ook letterlijk ongenode gasten af.

Terwijl ik mij dit zo sta te bedenken, vraag ik mij af hoeveel stroom er eigenlijk op staat? Meer dan bijvoorbeeld bij een schapenweide? Daar heeft mijn hond haar neusje ook al eens aan gestoten. Hoewel ze toen net zo hard piepte, zegt mijn gevoel dat er meer stroom staat op de omheining van een paardenweide. Hoe het precies zit? Lees het artikel dat begint op pagina 34.

Ondertussen besef ik dat ‘net alsof mijn paard aan huis staat’ voor mij nu goed genoeg is. Behalve dat in mijn tuin zelfs mijn fiets nog geen droog plekje kan vinden, realiseer ik mij elke keer dat je naast een heleboel tijd, ook in de nodige kennis moet investeren in het zo optimaal waarborgen van het welzijn van je paard. En dan is het lekker wanneer je op de kennis en ervaring van bijvoorbeeld een pensionhouder kunt meeliften. Of verhalen van en met deskundigen kunt lezen in Bit. In dit nummer vind je bijvoorbeeld alles wat je weten wilt over bitfitten en peesbeschermers. En wat je allemaal moet doen als er een veulentje op komst is. Pff, wat ben ik blij dat ik een ruin heb…

Dorien van Dijk
Hoofdredacteur Bit

Bit 245 kopen, klik hier!

Tip van de Week

Win weekendtas

Heb jij een leuke foto gemaakt? Stuur je verhaal aan Bit. De leukste foto wordt beloond met een weekendtas van Ariat. Stuur je foto en je contactgegevens naar bit@eisma.nl o.v.v. ‘De Foto’