Bit 244

Hooggevoelig?

Er kwamen onverwacht veel reacties op onze online oproep, waarin we hooggevoelige ruiters of bezitters van een hooggevoelig paard, vroegen om zich te melden met hun verhaal. Wat waren het er veel! Het lijkt wel alsof alle ruiters en paarden hooggevoelig zijn. Misschien schuilt daar ook wel een stukje waarheid in. Bij mensen die van dieren houden, zal het ‘gevoelsmetertje’ doorgaans een stuk verder uitslaan.

En dieren zijn nu eenmaal super gevoelig, omdat ze het anders in de natuur niet lang zouden volhouden.
Maar wanneer zijn de snaren nu zo gevoelig dat je over hooggevoeligheid kunt spreken? In dit nummer van Bit staan twee testjes, één voor jou en één voor je paard. Natuurlijk heb ik de test alvast even ‘getest’. En ook ik en Iluso komen als hooggevoelige individuen uit de bus. Volgens het artikel komt dat zo ongeveer neer op een ‘match made in heaven’.

Nu kan ik dat volmondig beamen, maar toen we elkaar vier jaar net leerden kennen echt niet! Meer dan eens vroeg ik mij af wat ik moest beginnen met mijn Spanjaard die het bij elke prikkel teveel (en dat was al snel) op een lopen zette. Daar waar ik dichtklap bij een teveel aan prikkels, knalde mijn PRE compleet en ongecontroleerd uit zijn vel. Een paar jaar en enkele gebroken ledematen verder, kan ik er inmiddels om lachen. Weg singeldwang, bye bye bit vasthouden en ook het op hol slaan is verleden tijd. We zijn nu – zoals het zo mooi heet – op elkaar afgestemd.

Ik heb mijn verwachtingen bijgesteld naar realistische proporties en Iluso vindt het heerlijk om nieuwe dingen te ondernemen, zolang het maar in alle rust gebeurt. En met een lang teugeltje, want de teugels oppakken in een nieuwe situatie is natuurlijk héél verdacht. Nieuwe laarzen zijn dat overigens ook, zo bleek afgelopen week. Bij het opstappen begon mijn Spaanse knapperd meteen te dansen. Eerst snapte ik niet waarom, maar al snel viel het kwartje toen ik me bedacht wat er anders was dan anders. Gelukkig ebde het opgewonden gevoel van Iluso snel weer weg en stapten we een paar minuten later gemoedelijk langs een woonwijk op weg naar een heerlijk rustig bospad. Aan een lang teugeltje natuurlijk; de uitdagingen op deze route – kinderwagens, hysterisch keffende hondjes en klappende autoportieren – zijn ons inmiddels vertrouwd. Hoe gevoelig ook, hier worden wij niet warm of koud meer van!

Dorien van Dijk
Hoofdredacteur Bit

Bit 244 kopen, klik hier!

Win weekendtas

Heb jij een leuke foto gemaakt? Stuur je verhaal aan Bit. De leukste foto wordt beloond met een weekendtas van Ariat. Stuur je foto en je contactgegevens naar bit@eisma.nl o.v.v. ‘De Foto’