Para ponies 6-1-2021-40
Para ponies 6-1-2021-40

Het Para Pony Team van Glasten Krapels

Nieuws

Ponyrijden is geweldig om te doen. Maar wat als je iets anders bent dan andere kinderen; een ‘extraatje’ hebt dat het ponyrijden wat uitdagender maakt? Dan kun je nog steeds super veel plezier beleven aan je passie en, als je dat wilt, veel bereiken! Niemand minder dan Glasten Krapels kan daar alles over vertellen. Hij is ambassadeur van Para Pony Team dat is opgericht voor jeugdruiters met een beperking. En hij is dit jaar met zijn team ook op Horse Event, lees gauw verder!


Als er iemand weet wat er allemaal bij komt kijken als je paardrijdt met een beperking, is het Glasten Krapels. Hij mist zijn onderarmen en zijn handen en vingers zijn niet volgroeid. Toch heeft dat hem er niet van weerhouden om vanaf jonge leeftijd paard te rijden. “Eerst bij mijn oom op stal en later bij de Prins Willem-Alexander Manege voor mensen met een beperking in Amsterdam. Daar heb ik heel veel plezier gehad. Iedereen liep door elkaar heen, met of zonder beperking, en hielp elkaar. Dat ging echt heel mooi. Later had ik het geluk dat ik op eigen paarden kon doorgroeien in de parasport. Dat is niet voor iedereen weggelegd, want als je in de paradressuur wilt uitkomen, moet je wel de beschikking hebben over een pony of paard, eigen vervoer hebben, enzovoort.”


‘Daarom vind ik het Para Pony Team ook zo leuk, eigenlijk is dat het jeugdklasje voor de parasport’


Glasten stelt dat de paradressuur zich, in de tijd dat hij erin meedraait, enorm heeft ontwikkeld. “Alles is veel professioneler geworden en het niveau ligt erg hoog. Wat de gewone paardensport wel heeft, maar de parasport niet, is een jeugdafdeling. Daarom vind ik het Para Pony Team ook zo leuk, eigenlijk is dat het jeugdklasje voor de parasport. En het maakt wat mij betreft helemaal nog niet uit of de kinderen recreatief of heel serieus bezig zijn, dressuur rijden of springen. Het is allemaal goed. Het belangrijkste is dat ze samen leuk bezig zijn en misschien dat er dan straks ook wel een paar talenten doorstromen naar de top van de parasport. Je ziet wel dat de overgang van bijvoorbeeld Bixie of de lagere dressuurklassen naar de paraproeven best groot is. Daarom zijn er sinds vorig jaar impulsrubrieken aangepast sporten. Deze zijn wat makkelijker dan de Grade-proeven en dus aantrekkelijker om eens te proberen. Helaas zijn deze rubrieken vanwege corona nog niet zoveel uitgeschreven dit jaar.” Kinderen – of volwassenen – met een beperking die gewoon lekker willen paardrijden, kunnen een ondersteuningsaanvraag indienen bij de DVB Foundation en natuurlijk altijd terecht op een daarvoor geschikte manege, stelt Glasten. “Jazeker, daarvan zijn er heel veel in Nederland. Ze zijn speciaal ingericht voor mensen met een beperking, licht of zwaar. Ze kennen alle hulpmiddelen en weten wat veilig is. Ik kan het echt alleen maar aanraden, zeker omdat ik zelf zo’n leuke en fijne tijd heb gehad op de manege in Amsterdam.”


Lees ook de verhalen van Lotje Kao (9), Puck van der Vliet (7) en Sofie Nauta (13). De meiden maken deel uit van het Para Pony Team en hebben pararuiter Glasten Krapels als ambassadeur.



Lotje Kao (9) rijdt al vanaf haar derde. Ze is super fanatiek en heeft twee pony’s: Jutte, een C-pony met Fries bloed, en de jonge palomino Magic. Lotje kwam, net als de andere meiden in dit artikel, in het Bixie Dream Team terecht. 


Monique, Lotjes moeder, vertelt: “Het was een team van meiden met een beperking die ponyrijden. Ze mochten hele mooie dingen doen, zoals rijden op Outdoor Gelderland en Jumping Indoor Maastricht en lessen bij parabondscoach Joyce van Rooijen-Heuitink.” Super stoer en een hele belevenis natuurlijk, daarom was het ook best jammer toen dat na een jaar voorbij was. “We wilden echter heel graag laten zien dat kinderen, ondanks een beperking of ziekte, toch heel goed kunnen paardrijden”, vertelt Monique. “Daarom is er een doorstart gemaakt als het Para Pony Team. Tijdens de geboorte van Lotje is er een zenuw in haar nek kapotgegaan, waardoor haar arm vaak pijn doet en ze kracht en coördinatie mist. Maar lotje laat zich niet tegenhouden en weet donders goed wat ze wil. “De Paralympische Spelen, daar wil ik aan meedoen. Het liefste met Jutte. En met Magic wil ik gaan springen, want dat is uitdagend en daar houd ik van.”



Puck van der Vliet (7) zat al op een paard toen ze pas een jaar oud was. Sinds begin dit jaar heeft Puck een nieuwe pony: Totie. Het bijzondere is dat, hoewel Puck niet zomaar op vreemde pony’s stapt, ze van Totie meteen veel vertrouwen kreeg. 


Het duo lest niet bij de minste: “Ik krijg les van een echte Grand Prix-springruiter”, meldt Puck trots, namelijk Fabiënne Roelofs. De pony staat op stal bij Hilde Woudstra en Henri Stegeman. “Springen vind ik het allerleukste om te doen, daar wil ik kampioen in worden.” Puck heeft een stofwisselingsziekte, waardoor ze veel buikpijn heeft en snel moe wordt. Afke: “Eigenlijk al vanaf het begin is het zo dat Puck best even kan rijden als ze zich goed voelt, maar als ze niet lekker is, lukt het soms maar vijf minuutjes of helemaal niet.” Desondanks is juist ponyrijden een heel geschikte sport voor Puck, vindt haar moeder.”



Sofie Nauta (13) is de oudste van het Para Pony Team en al gekeurd en ingedeeld in een Grade voor de paradressuursport. Dat kan namelijk vanaf twaalf jaar. Sofie zit in Grade III, ze heeft Spina Bifida en haar rechterbeen is verlamd.


“Als ik heel druk ben in mijn hoofd, stap ik op Romee en wordt mijn hoofd leeg. Met ponyrijden hebben we vier benen, net als de anderen. Het geeft enorm veel vrijheid.”Sofie rijdt op de ‘familiepony’ Romee. “Die heb ik ingepikt, want mama en mijn zussen reden er eerst ook op”, lacht Sofie. Op de E-pony zat ze in eerste instantie met een barebackpad en later op een zadel zonder beugels. Pas toen ze, via het Para Pony Team, met Joyce van Rooijen-Heuitink in aanraking kwamen, kregen ze de tip om met magneetbeugels en banden om het zadel te rijden, waaraan Sofie vast zit. “Dit is echt een uitkomst”, aldus Sofie haar moeder. 



Glasten Krapels te gast bij Horse Event


“Ik ben al eens eerder te gast geweest op Horse Event en dit jaar weer! Ik vind het mooi dat de parasport zo ook een podium krijgt en dat kinderen via deze manier ermee in aanraking kunnen komen en dat ze weten dat dit bestaat. Ik merk namelijk dat er in tegenstelling tot de reguliere dressuursport, er geen jeugdafdeling is in de paradressuur. Jeugdruiters moeten dus al vanaf een flink niveau instappen, wat gewoon demotiverend werkt. Er heerst gewoon nog veel onbekendheid over de parasport onder kinderen en ouders. Door de clinics die ik ga geven op Horse Event en met het Para Pony Team hoop ik meer bekendheid te creëren en dat lukt ook.”



Zaterdag 11 september geef ik zelf een clinic met mijn paard Windhook. Hierbij vertel ik over de topsport en hoe ik dat combineer met mijn handicap. Zondags 12 september geef ik een clinic met de meiden van het Para Pony Team. Ze laten dan een stukje van hun training zien en ik vertel wie ze zijn, wat hun handicap is wat hun doelen zijn, maar dat wil ik heel vrijblijvend houden. Eerst kijken hoe de meiden zich staande houden in zo’n grote arena met al dat publiek, want dat is natuurlijk super spannend en je wilt dat alles spelenderwijs verloopt. Ze hebben er in ieder geval heel veel zin in en ik kijk er ook naar uit!”


Tekst: Marije Stomps & Liz Hagen


Ben je (jaar)abonnee van Bit, ontvang dan 1 + 1 kaartje gratis voor Horse Event. Of neem een Bit focus jaarabonnement en ontvang daarbij 2 gratis entreekaarten! Check: www.bitmagazine.nl/abonneren