Afbeelding

Zo rijd je beter de hoek door

Training Dressuur Opvallend

Heb je weleens commentaar op je dressuurprotocol gehad dat je beter de hoeken moet doorrijden? Of snijdt jouw paard in de training vaak de hoeken af? 

Grand Prix-amazone Katja Tucker-Gevers deelt drie oefeningen die je op weg helpen om goed de hoeken door te rijden.

Katja Gevers vertelt: “Om een hoek goed door te rijden moet je dit goed voorbereiden. Het is belangrijk dat je controle hebt over het tempo, je paard mag niet onder je uit lopen en de hoek door racen. Maar hij mag zeker ook niet te veel terug komen in tempo. Zelf maak ik altijd een kleine schakeling terug in het tempo voordat ik de hoek doorrijd. Zodat mijn paard in balans en op het achterbeen de hoek door kunnen lopen.”

Wijken

Een belangrijke voorwaarde is volgens Katja dat het paard goed aan de hulpen is. “Het is belangrijk dat je paard buigt om je binnenbeen in de hoek. Dit kun je testen en verbeteren door bijvoorbeeld op de volte voor je binnenbeen naar buiten te wijken. Hierbij kan bijvoorbeeld wijken op de lange zijde als oefening daarbij helpen.”

Pylon

Een andere oefening die ze noemt is door een pylon als hulpmiddel te gebruiken. “Wat een andere goede oefening is, is om een pylon in de hoek te zetten. Hierdoor heb je voor jezelf een richtpunt hoe ver je de hoek in kunt rijden.”

Kleine volte

De laatste tip die ze geeft is: “Een kleine volte rijden in de hoeken kan ook de lengtebuiging en dus de buiging om je binnenbeen beter maken, let daarbij op dat het tempo niet hoger gaat.”

Lees ook:

Bron: Bit & Cap