-

Zo ontwikkel je goed ruggebruik

ruggebruik Arnd Bronkhorst

Een paard dat zich vasthoudt, voelt niet fijn. Met een strak lichaam en slecht ruggebruik kan je paard simpelweg niet lekker bewegen. Zo zal het doorzitten ‘houterig’ voelen, alsof je paard je niet láát zitten. Ook is de verbinding vanuit je hand naar de mond toe onprettig. Hester Bransen van Ruitergevoel vertelt met welke oefeningen je het ruggebruik van je paard kan verbeteren.

Tempowisselingen & overgangen

“Tempowisselingen en overgangen worden vaak in één adem genoemd. Maar laten we het even uit elkaar halen en er één item uithalen om mee aan de slag te gaan.”

“Tempowisselingen rijden we zodat je paard zijn lichaam beter leert gebruiken. Wat je daarbij goed moet bedenken is dat de oefeningen niet het doel zijn, maar een middel om je paard steeds een beetje meer te gymnastiseren.”Tempo oefeningen

Let op een aantal dingen bij deze oefening:

  • het tempo waarin je rijdt;
  • de manier waarop je naar een hoger tempo toe rijdt;
  • de manier waarop je naar een lager tempo toe rijdt.

Het tempo waarin je rijdt

“In mijn lessen valt het me op dat veel ruiters moeite hebben met het bepalen van het juiste tempo voor hun paard. Natuurlijk hebben we het vaak over ‘voorwaarts’ rijden, maar wat je veel ziet is dat over het algemeen de meeste ruiters in draf te hard rijden, en in galop te zacht. Natuurlijk met de beste bedoelingen, maar met de verkeerde uitwerking. Daarnaast moet ook het ‘opvangen’ correct gebeuren.”

“In draf mag je dus best een tandje terug. Laat je paard in een kalm tempo onder je draven en probeer hetzelfde tempo aan te houden. Het is de kunst om je paard zo te laten draven, in één tempo, zonder dat je hoeft op te vangen met je hand en zit én zonder dat je hoeft aan te vullen met je kuit. Het is moeilijker dan je denkt. De meeste paarden hebben een hand- of beenhulp nodig van de ruiter om hetzelfde tempo aan te houden, gedurende hetzelfde rondje. Een klein beetje ondersteunen mag natuurlijk, maar blijf je paard niet opvangen om hem in een lager tempo onder je te laten balanceren.”

Verruimen

“Vervolgens verruimen we het tempo. Probeer een hoger tempo te rijden waarbij je je paard niet in één keer naar voren laat schieten of rennen, maar bouw dit rustig op. De passen van je paard moeten hierbij ruimer worden en het ritme waarin hij loopt mag niet ineens versnellen. Het moeten rustige, lange passen worden. De valkuil is dat je niet alleen de passen verlengt, maar het hele paard. Dat is niet de bedoeling. De balans van je paard is hierbij belangrijk, dus laat hem niet ineens naar voren ‘vallen’, maar blijf rustig toe rijden vanuit je been.”

Opvangen in tempo

“Ga bij jezelf eens na: wanneer je je hand sluit, drukt je paard dan in je hand, of vangt hij zichzelf op vanuit zijn achterhand. Kortom, verplaatst hij het gewicht naar voren, of blijft hij in evenwicht? Het is bij het opvangen en/of terugrijden in het tempo belangrijk dat je de passen van je paard niet snel en kort laat worden. Rijd gewoon rustig terug naar een tempo waarin je paard de passen kan afmaken en in balans kan blijven.”

Druk niet vergroten

“Voor alle drie de bovenstaande oefeningen is het heel belangrijk dat je wisselt in tempo en dat je niet met méér druk gaat rijden. Je moet dus kunnen verruimen met een licht en fijn contact, en daarmee ook weer kunnen terugrijden. De druk mag daarin niet groter worden. Het helpt om zelf heel los mee te blijven swingen in je onderrug met ontspannen bovenarmen. Dus veer mee met je paard om zelf de ‘schwung’ te houden: dan zal de rug van je paard echt fijn met je mee gaan ‘swingen’. Als je op een ontspannen manier de balans van je paard verbetert, zal het ruggebruik in no-time enorm vergroten.”

“Kortom; wil je het ruggebruik van je paard verbeteren? Rijd dan je tempowisselingen met een ontspannen lichaam en onderrug en laat je paard onder je balanceren. Houd een rustig ritme aan en onthoud dat de druk niet vergroot hoeft te worden bij het toe rijden of opvangen van je paard.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant