-

Zo laat je je paard beter ‘over zijn rug lopen’

Jacques Toffi

Je paard ‘beter over de rug’ laten lopen. Wat is dat eigenlijk en hoe krijg je het voor elkaar? Grand Prix amazone Kim Huizer geeft uitleg en tips.

Wanneer een paard over de rug loopt, is dat een uitkomst van andere factoren die voor elkaar moeten zijn. Amazone Kim Huizer legt uit: “Over de rug lopen is een basis onderdeel wat je altijd nodig hebt, op welk niveau dan ook. Het is ook een stukje ontspanning die je nodig hebt om het paard daarna te leren aanspannen.”

Van achter naar voren

Kim vertelt: “Het begint bij de verbinding van ruiterhand met de mond van het paard. Het paard kan daarbij nog uit balans lopen. Het streven is om het paard in balans te laten lopen, zonder dat dit teveel met de hand gedwongen wordt. Om daarvoor te zorgen moet je je paard kunnen begrenzen met je benen, maar ook voorwaarts laten gaan op twee benen.”

“Vaak worden paarden die met twee benen naar voren gereden worden, automatisch rechter en gaan beter in balans lopen. Het paard moet van achteren naar voren lopen om de hand van de ruiter  tegemoet te komen. Daarbij zal het paard zijn buikspieren moeten leren aanspannen en uiteindelijk zijn rug/schoft omhoog willen brengen. Uiteindelijk zal je dan ook merken dat het paard zijn achterbenen meer onder de massa gaat plaatsen. En dat maakt het rijden van verzamelingen en oefeningen makkelijker.”

Oefeningen voor de rug van het paard

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende oefeningen die je kunt gebruiken. Kim vertelt welke zij het vaakst meeneemt in haar training.

  1. Schakelen in tempo

    “Het schakelen naar voren en weer terug in tempo is een oefening die ik zelf vaak gebruik. Ik kan dan controleren of dat mijn paard aan mijn beenhulp gehoorzaamt, maar ook of dat mijn paard mijn hand wil volgen waardoor ik meer verbinding krijg en uiteindelijk ook nageefelijkheid. Voel ik dat ik door het schakelen een zwaardere verbinding krijg, dan schakel ik weer een keer terug in tempo.”

  2. Schoudervoor

    “Ik gebruik ook vaak de oefening schoudervoor om te zorgen dat het binnenachterbeen van mijn paard er meer onder komt. Ik streef ernaar dat mijn paard voor mijn binnenbeen wil buigen, zonder dat ik veel mijn binnenteugel moet gebruiken. Ik kan daarbij met mijn buitenbeen vragen of dat mijn paard iets naar binnen wil komen, zodat het paard iets tegen mijn binnenbeen aanloopt en ik hem daarin weer kan begrenzen en hem schoudervoor kan zetten.”

  3. Balken draven

    “Voor de afwisseling laat ik mijn paarden wel eens over balkjes draven. Dit doe ik zowel met longeren als met rijden. Met longeren is dan heel mooi te zien hoe het lichaam losser wordt, met rijden kan je dit natuurlijk ook voelen. Het paard zal uiteindelijk losser gaan lopen en zijn rug omhoog gaan brengen. Het is ook een mooie oefening om de coördinatie van de passen van je paard te trainen. Belangrijk is wel dat het paard altijd naar voren blijft gaan en niet omhooggaat in zijn bewegingen.”

Controleren of je paard over de rug loopt

“Na en tijdens mijn training kan ik altijd even controleren of mijn paard echt over de rug loopt, door onder andere mijn teugels wat langer te laten worden (je houdt natuurlijk wel gewoon verbinding). Hierbij gebruik ik eventueel een beenhulp, wanneer mijn paard terug komt in tempo. Als mijn paard mijn hand wil volgen en zijn neus naar voren en beneden wil brengen, is zijn rug ontspannen. Is je paard niet over de rug dan zal hij zijn rug weg drukken en zijn hoofd omhoog willen doen.”

Kim Huizer met Oxford – Jacques Toffi

Tip van Kim:

“Schenk veel aandacht aan de basis en met name ook aan dit onderdeel. Dat mooie krulletje in de hals komt vanzelf wanneer dit voor elkaar is. Hoe meer je met je handen moet doen, hoe moeilijker het is wanneer het niveau van de oefeningen hoger wordt.”

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant