-

Zo houd je de aandacht van je paard bij jou

Voor je paard, een prooidier, is er altijd wel iets om op te letten. Een vogeltje dat in de bosjes ritselt, een emmer die er gisteren nog niet stond, een auto die langs komt rijden. Hoe zorg je ervoor dat je paard zich op jou concentreert en gefocust blijft? We geven je enkele praktische tips.

Overgangen
Vaak is het bezighouden van de hersenen van je paard een snelle manier om zijn aandacht te krijgen én te houden. Je kunt de basisovergangen rijden, maar je kunt ook denken aan schijnovergangen en tempowisselingen. Zorg voor veel variatie.

Contact
Zorg ervoor dat je altijd gelijke druk op beide teugels hebt en contact maakt met de mond. Zorg dat hij niet achter het bit kruipt, of je hand probeert te ontwijken. Dit geeft je paard namelijk de kans om zijn concentratie te verliezen.Relax
Het is jouw taak om ontspannen en kalm te zijn als je op je paard stapt. Blijf geduldig en word niet boos of geïrriteerd als je paard niet doet wat jij van hem verlangt. Stel de vraag opnieuw of vraag het op een andere manier. Blijkbaar ben je niet duidelijk genoeg geweest. Leg de fout bij jezelf neer.

Focus
Laat even alles los waar je in je hoofd druk mee bent. Je kunt niet van je paard verwachten dat hij geconcentreerd aan het werk gaat met je, terwijl jij in je hoofd een boodschappenlijstje aan het maken bent of aan je werk denkt.

Van de hoefslag
Rijd niet simpelweg rondjes over de hoefslag terwijl je zo nu en dan van hand verandert of een volte rijdt. Zorg voor afwisseling en houd het leuk! Rijd achtjes, slangenvoltes, figuren die niet eens bestaan, pak de binnenhoefslag mee, sla een keer weer linksaf en dan weer rechtsaf. Kortom: houd je paard en jezelf bezig!

Bron: Equo

 

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant