-

Zo haal je het meest uit je rijles

Arnd Bronkhorst

Een paard, een goede instructeur en een bak om in te rijden. Wat heb je nog meer nodig? Hoewel die drie dingen een uitstekende basis vormen om goed te leren rijden, is er nog meer wat je zelf kunt doen vóór en tijdens je les. HorseListening geeft je de volgende tips om meer uit je rijlessen te halen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Sommige instructeurs geven er de voorkeur aan dat je pas begint met losrijden als zij erbij zijn. Zeker als het de eerste lessen zijn, is het nuttig als je instructeur kan zien hoe jullie warming-up eruit ziet. Zo ziet hij of zij hoe je paard gewoonlijk loopt als hij net van stal komt, en kan hij daar zijn begeleiding en lessen op aanpassen.  Als jullie al een tijd samenwerken, kan er een moment komen dat je instructeur vraagt om alvast in te stappen voordat de les begint. Zo ben je niet meer een kwart van de lestijd kwijt aan opwarmen en kun je de volledige les wijden aan intensievere oefeningen.

Of je nu net begint met lessen of al vergevorderd bent: zorg dat je zo min mogelijk hoeft voor te bereiden als je instructeur er is. Zorg dat je al vóór de afgesproken tijd klaar staat in de bak met een aangesingeld paard, zodat de les op de afgesproken tijd kan beginnen.Vertaal instructies naar fysieke bewegingen

Een goede leerling word je niet vanzelf; ook dat moet je leren. Je instructeur vertelt je wat je moet doen, maar jij moet die aanwijzing uitvoeren. En dat kan best lastig zijn, aangezien goed rijden voor het grootste deel afhankelijk is van gevoel en timing. Als je instructeur vanaf de kant blijft roepen om ‘meer been’ of ‘handen minder kantelen’ en je weet niet zeker wat je precies verkeerd doet, aarzel dan niet om te vragen of hij of zij je even kan laten voelen wat de juiste hulp of houding is. Dat werkt beter en sneller dan allerlei verschillende hulpen en houdingen uitproberen totdat je instructeur uiteindelijk ‘juist!’ roept.

Probeer ook dingen waarvan je denkt dat je het niet kan

Of je nu voor het eerst op een paard stapt of al jaren wedstrijden rijdt: iedereen heeft wel eens een moment waarop je instructeur vraagt om een bepaalde oefening uit te voeren, waarbij je alleen maar kunt denken “Oh jee, dat kan ik niet! Daar zijn we nog niet klaar voor!”

Het kan goed zijn om eerlijk te zijn tegen je instructeur over je onzekerheden (of angst), maar realiseer je wel dat een goede instructeur de ervaring en het inzicht heeft om je deze oefening te laten doen. Hij of zij zal je niet snel dingen laten doen die veel te moeilijk of gevaarlijk zijn. Juist door nieuwe, moeilijkere oefeningen te proberen werk je aan je zelfvertrouwen en gaat je rijvaardigheid vooruit. En gaat de oefening niet perfect? Dan heb je een instructeur bij de hand die je bij je rijproblemen begeleidt.

Zorg voor routine

Om echte veranderingen te zien in de training van jou en je paard, is routine onmisbaar. Je ziet nu eenmaal sneller vooruitgang als je eens in de twee weken lest, dan als je op willekeurige momenten af en toe een lesje inplant. Vraag aan je instructeur of hij of zij een soort lessenpakket aanbiedt, of dat jullie een reeks vaste tijden kunnen afspreken. Dat kan je ook motiveren om toch te gaan rijden als je eigenlijk even niet zo’n zin had.

Kijk naar andere ruiters

Als je instructeur nog andere lesklanten heeft, ga dan af en toe even langs de kant meekijken naar hun les. Zelfs als het niveau van de les lager of hoger is dan je eigen les, is het erg leerzaam om het eens vanaf de grond mee te maken. Je ziet nu wat je instructeur ziet als hij les geeft, en dat kan veel opheldering geven over bepaalde aanwijzingen die hij je geeft. Welke instructie wordt gegeven, hoe volgt de ruiter die op en wat voor resultaat geeft dat? Deze informatie kan je erg helpen bij je eigen leerproces.

Neem eens een groepsles

Het fijne van een privéles is dat de instructeur zijn volledige aandacht op jou en je paard kan richten. Toch kan het minstens even nuttig voor je ontwikkeling als ruiter zijn om in een groepsles mee te rijden. Het is niet alleen wat gezelliger en leuk om eens iets anders te doen, maar je zal ook gemotiveerd worden door de andere ruiters. Bovendien zal je paard ook gemotiveerd worden door de aanwezigheid van andere paarden. En net als bij het vorige punt, krijg je nu volop de kans om te kijken naar andere ruiters om te zien hoe zij aanwijzingen opvolgen.

Duik in de boeken

Écht paardrijden leer je natuurlijk niet uit een boekje, maar het kan je zeker helpen. Tijdens de les is er niet altijd genoeg tijd om gedetailleerde uitleg te geven over een bepaalde oefening, dus neem thuis de tijd om er meer informatie over op te zoeken in een goed boek of tijdschrift, of op een blog of website (hint!). Hier kun je ook theorie oppikken die je later tijdens je fysieke les kan gebruiken. Geen zin om te lezen? Gelukkig zijn er ook genoeg instructievideo’s te vinden.

Bron: HorseListening

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant