-

Zo ga je goed voorbereid op wedstrijd

Arnd Bronkhorst

Door corona en de recente uitbraak van het rhinovirus in Valencia, zijn we behoorlijk aan banden gelegd. Grote concoursen die dit jaar wel zouden plaatsvinden, zijn inmiddels ook weer gecanceld. Gelukkig zijn er op een aantal plekken inmiddels weer meetmomenten gepland. Maar als ruiter kunnen we natuurlijk niet wachten tot we weer écht op wedstrijd kunnen. Hoe doe je dat eigenlijk, op een goede manier op concours gaan? Instructeur en jurylid Margot Hoeberichts geeft een aantal tips. 

  1. Zorg dat je voorbereid bent op het niveau dat je moet rijden

“Veel ruiters vliegen zo snel mogelijk door alle klassen heen, of ze nu dressuur rijden of springen. De drang om te presteren en de kritische blik van stal- en sportgenoten leggen ons soms een onnodige druk op. We gaan vaak sneller dan goed voor ons zou zijn als combinatie, met als gevolg dat we stranden op een bepaald niveau. Zorg dus dat je goed voorbereid bent en jouw paard of pony thuis een klasse hoger loopt dan dat je op concours moet rijden.”

  1. Oefen, maar niet tot in den treure

“Het is goed om te oefenen, want dat doen we soms ook een beetje te weinig. Maar ga niet de dagen voor concours als een dolle je proeven oefenen of elke dag een parcours springen. Het moet ook leuk blijven en als je goed voorbereid bent, dan ben je ook niet zo onzeker. Het is vaak uit onzekerheid dat we ‘ineen’ bepaalde zaken nog heel vaak willen oefenen”, geeft Margot aan.  1. Leg je spullen klaar vóórdat je weg moet

Margot: “Het klinkt als een open deur, maar leg je spullen klaar vóórdat je weg moet. Als je alles nog bij elkaar moet zoeken als je weggaat, dan levert dat stress op. Gevolg is vaak dat je dingen kwijt bent, je paard ineens niet wil laden en als je pech hebt ben je ook nog te laat op het wedstrijdterrein. Niet goed voor je rust en concentratie.” 

  1. Focus je op de wedstrijd

“Wat ik veel zie op wedstrijden, zowel als ik zelf ga als wanneer ik moet coachen of jureren, is dat ruiters en hun supporters met van alles en nog wat bezig zijn, behalve de wedstrijd. Ruiters praten tijdens het losrijden met de omstanders en grooms zijn aan het bellen en letten niet op de ruiter, je ziet het allemaal. Als ruiter moet je je focussen op je paard, praten kan wel na je proef of concours. En grooms moeten beseffen dat ze tijdens een wedstrijd bezig moeten zijn met de ruiter zo goed mogelijk helpen. Bellen doen je dan dus later.” 

  1. Maak de trip ook fijn voor je paard

“Er zijn ruiters die hun paard met haast en zonder eten en drinken op de trailer zetten. Ik begrijp dat niet zo goed, helemaal niet wanneer een paard niet goed laadt. Als je zo’n trip ook voor je paard goed voorbereidt, is dat ook fijner voor je paard. Dus hang een hooinet op, niet te laag en minstens op ooghoogte. Mijn eigen paarden krijgen altijd hooi op transport. Ze laden makkelijk en ze staan meestal ook nog erg rustig tijdens de reis omdat ze aan het eten zijn.”

  1. Blijf van andere paarden en pony’s af

“De laatste tip die ik graag wil geven, is dat men van andere paarden en pony’s af moet blijven. Niet dat je onderling elkaar niet moet helpen, want dat moet volgens mij altijd. Als een paard van een ander niet laadt, of een ruiter is alleen, dan steek je natuurlijk je handen uit de mouwen. Maar ik zie vaak dat ruiters en belangstellenden bijvoorbeeld pony’s en paarden aaien wanneer een wedstrijd gehouden wordt op een plek waar ook andere viervoeters staan. Doe dat alsjeblieft niet. Je weet niet of ze wat onder de leden hebben en onbedoeld kan je ook iets overbrengen van jouw paard of stal op dat paard of de organiserende stal”, besluit Margot haar verhaal. 

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant