-

Zadelmak maken, hoe gaat dat?

Zadelmak, zadelmak maken, SvS horses

Op een gegeven moment wil je je paard zadelmak maken, maar hoe doe je dat? Philip Schouten en Yvette van Steenwijk van SvS horses vertellen hoe zij het zadelmak maken aanpakken.

Kies de juiste persoon

“Nu is dan het moment aangebroken dat je echt op je paard kan gaan zitten! Als eerste is het heel belangrijk dat je samen bent met iemand die je vertrouwt en die je paard en jou goed kent, zodat je goed op elkaar in bent gespeeld. Maak vooraf duidelijke afspraken over hoe je te werk wil gaan. Natuurlijk weer in een veilige en rustige omgeving.”

Yvette van Steenwijk en Philip Schouten van SvS horses

Het ruitergewicht

“De stap die de meeste paarden het spannendste vinden, is het bewegen met het ruitergewicht. De meeste paarden vinden het gaan zitten van de ruiter een peulenschil, maar als het paard daadwerkelijk moet gaan bewegen kunnen ze enorm schrikken van het gewicht wat er op hun rug zit. Dat voor een zogenaamde ‘ontploffing’ kan zorgen.”

“Wat wij een fijne manier vinden om je paard hieraan te laten wennen is: ‘hangen’. Terwijl de ruiter dat doet neemt de begeleider het paard aan de hand enkele stappen mee. Door dit enkele malen te doen went het paard aan het gewicht terwijl het loopt.”

“Let wel goed op! Het is niet de bedoeling dat je met je gewicht IN de beugel hangt en al het gewicht aan de linker kant hangt. Maar leun meer over je paard heen, zodat je je gewicht zo goed mogelijk verdeelt.”

Beweging aan alle kanten

“Ook is het belangrijk dat je je paard comfortabel maakt met dingen aan de rechterkant en boven zijn rug. Aai eens over de hals als je over het zadel hangt, of klets lekker tegen hem. Zo leert hij dat er bovenop zijn rug ook dingen gebeuren.”Ga zitten & zet de eerste stapjes

“Als je paard comfortabel is met het gewicht en het stappen, kun je rustig gaan zitten. Doordat het paard al bekend is met het gewicht tijdens het stappen, heb je nu geen ‘ontploffingsgevaar’ meer. Als de ruiter zit neemt de begeleider het paard enkele passen mee, net als bij het hangen. Gaat dit goed? Dan laat hij het paard rustig om zich heen stappen. Als je je paard al veel gelongeerd hebt en hij is bekend met de stemhulpen en lichaamstaal, is dit meestal geen probleem. Wij leren onze paarden dat ze wegstappen aan de longe, en niet meteen galopperen of draven. Dat zorgt voor rust als je erop gaat zitten. Het paard is dan immers gewend om weg te stappen en niet gelijk weg te schieten. Natuurlijk komt het wel eens voor dat een paard een keer schrikt en toch na een paar passen aandraaft, dit is geen ramp.”

Philip: “Als je paard comfortabel is met het gewicht en het stappen, kun je rustig gaan zitten.”

Zit je paard niet in de weg

“Zit je paard vooral niet in de weg, en probeer niet te veel te regelen. Laat het hem zelf uitzoeken en beloon goed! Ga rustig een keer staan in de beugels en weer heel rustig zitten. Zo leert het paard dat er nog meer bewegingen kunnen voorkomen dan alleen het zitten. En onthoud: voorwaarts is altijd goed. Dus draaft of galoppeert hij per ongeluk aan? Helemaal prima! Ga mee in de bewegingen en probeer je zeker de eerste paar keren goed aan te passen aan je paard en je paard niet te belemmeren in zijn beweging.”

Maak de rijbaan steeds een stukje groter

 “Als je paard zich goed voelt met een ruiter op zijn rug en je kan zelf overgangen maken van stap naar draf en, terug (en eventueel een galopje, als je paard daar aan toe is) links- en rechtsom, dan kun je de rijbaan steeds een stukje groter maken. Zo breid je rustig uit naar de hele rijbaan. De meeste jonge paarden vinden het best lastig om 40 of zelfs 60 meter rechtuit te gaan. Hierbij kunnen balkjes op de (ruime) hoefslag uitkomst bieden als begrenzing.”

Neem kleine stapjes

“Ook het sturen gaat natuurlijk niet helemaal vlekkeloos de eerste paar keren. Wees geduldig, duidelijk en op tijd met je hulpen. Dit voorkomt verwarring bij je paard. Paarden zijn ontzettend slimme wezens, en ze groeien snel in het werk. Waak ervoor dat je niet te snel gaat, deel alles op in kleine stapjes. Het is beter om in een week te concentreren op een aspect, dan dat je alles in een week gedaan wil krijgen. Zorg ervoor dat je paard zelfverzekerd wordt in de baan met iemand erop, hier heb je later heel veel profijt van. Succes!”

Bron: Bitmagazine.nl

Lees ook het eerder verschenen artikel Tips voor het zadelmak maken van je paard.

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!