-

Wijken voor de kuit: 2 problemen, 2 oplossingen

Arnd Bronkhorst

Wijken voor de kuit is een zijgang waarbij je je paard losser en soepeler kunt maken. We kennen deze oefening allemaal wel. Maar wat doe je als jouw paard te snel gaat tijdens het wijken? Of hoe komt het dat je paard schuin gaat en niet netjes op twee hoefslagen loopt? Instructeur en jurylid Jan Enne Kloosterboer geeft uitleg en tips.

“Bij het wijken gaat het om de gehoorzaamheid van je paard. Maar dat niet alleen: het is ook een test voor jou als ruiter: ben je in staat om onafhankelijke hulpen te geven?” Jan Enne vertelt dat het paard een natuurlijke drang heeft om naar de hoefslag te gaan. “Het is mooi om daar gebruik van te maken.”

Probleem: Het paard wijkt te snel

Wijken is een voorwaartse beweging, maar het tempo moet daarbij natuurlijk wel gelijk blijven. “Dit tempo is altijd onder controle van de ruiter. Ga dan ook na, of laat iemand even mee kijken, wat je zelf als ruiter doet. Misschien geef je een te forse beenhulp of zit je uit balans.” Is dit niet het geval? “Dan onttrekt het paard zich aan je hulpen. Hij loopt voor je been weg en doet dat vaak met de achterhand voor.Oplossing: Eerst rechtgericht naar de hoek

“Om dit probleem te voorkomen kun je een oefening te doen, waarbij je afwendt bij A en rechtuit naar D rijdt. Vanaf D rijdt je rechtgericht naar een hoek. Hierbij wacht je in feite met wijken. Als dat lukt ga je halverwege je route naar de hoek de achterhand meenemen. Je hebt dan duidelijk de voorhand eerst gericht en kunt daarna gewoon gaan wijken. Je houdt hierbij de controle, want je moet kunnen beginnen en eindigen met wijken waar je wilt. Eventueel ga je na een paar passen zijwaarts weer rechtuit.”

Probleem: Het paard wijkt te schuin

Bij het wijken voor de kuit moet je paard daadwerkelijk overkruisen met de benen. “Als je paard te schuin wijkt, overkruist hij dus niet genoeg. Het paard is misschien nog onvoldoende in balans of heeft een blokkade aan één of beide kanten. Maar kijk ook hier of je zelf wel de juiste hulpen geeft en of je je paard wel voldoende voorbereid hebt.”

Oplossing: Ruiter in balans

“Probeer allereerst de oefening in stap. Blijf met je zit en schouders recht naar voren, evenwijdig aan de middellijn terwijl je paard zijwaarts gaat. Als je dit niet doet, dan breng je je paard uit balans of stoor je zijn beweging.”

“Als dit lukt probeer je in draf wat later af te wenden dan A of C. Leer hiermee je paard kleine stukjes van de achterhand mee te nemen naar de hoefslag. Vooral in het laatste deel van een diagonaal zoekt het paard de hoefslag op en gaat hierdoor makkelijker zijwaarts. Houd het paard hierbij wel zo recht mogelijk. Het gevaar is dat hij over je buitenschouder gaat wijken.”

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant