-

Wat is een juiste handhouding?

Verbetertips voor dressuurproef Arnd Bronkhorst

Jullie hebben vast allemaal wel eens in de les gehoord: ‘handen rechtop! Houd contact met de mond van je paard!’ Maar als je dit nou moeilijk vindt, lees dan verder. Op dressuurmagazine.nl vonden wij goede tips voor de juiste handhouding.

Waarom is de juiste handhouding zo belangrijk?

Misschien vraag je je nog af waarom het belangrijk is om je handen rechtop te houden. Dit heeft alles te maken met je eigen anatomie. Wanneer jouw handen rechtop gehouden worden en je duimen bovenop liggen, kunnen jouw armen ontspannen blijven tijdens het rijden. Je ellebooggewrichten werken ook het beste wanneer de handhouding rechtop is. Hierdoor kun je beter meegaan in de beweging en zullen je armen minder snel strak worden. Doordat je armen ontspannen zijn, kun je je handen ook stilhouden en daarop volgt een stille aanleuning. Je leest het al: het zal je rijden ten goede komen wanneer je je handen rechtop kunt houden.

Gebruik je zweep

Met ‘gebruik je zweep’ wordt niet bedoeld dat je deze bij je paard gebruikt, maar als hulpmiddel om je handen rechtop te houden. Wanneer je aan het rijden bent, kan je de zweep onder je duimen klemmen. De zweep komt dan op beide handen horizontaal te liggen tussen je wijsvinger en je duim. Op die manier kan je niet anders dan je handen rechtop houden. Hou dit een paar rondjes vol in stap, draf en galop en laat jezelf wennen aan dit gevoel. Als je dit af en toe doet als je moeite hebt met je handen rechtop houden, dan zal je zien dat het zonder zweep ook steeds makkelijker gaat.Leg een voorwerp op je zweep

Om de oefening nog wat moeilijker te maken en ook jouw gevoel voor het contact met je paard te verbeteren, kan de oefening nog iets moeilijker. Wanneer je je zweep horizontaal onder je duimen geklemd houdt, legt iemand een kussentje op je handen/zweep. Het kussentje moet erop blijven liggen. Om het voorwerp te kunnen dragen, moet je je ellebogen blijven buigen. Dit zorgt ervoor dat jij in de beweging van je paard mee moet gaan om het kussen in evenwicht te houden. Zodra jij te stijve armen hebt, zal het kussen er namelijk af vallen. Je traint hiermee je handhouding, rechtop, en je gevoel voor het contact met de mond van je paard.
Met slappe armen krijg je geen goed gevoel voor de beweging van je paard. Wil jij dit gevoel wel hebben, dan moet je je armen stevig houden, maar niet strak worden in je ellebogen en armen. Door een wiebelig voorwerp bovenop het kussen te zetten moet je je armen wel aanspannen. Heb je dit in stap een aantal rondjes gedaan, dan haal je de voorwerpen weer weg. Houd dan dat stevige gevoel in je armen vast.

Wees consequent

Een gewoonte veranderen gaat niet zomaar. Het is moeilijk om iets wat je jezelf hebt aangeleerd, nu weer af te leren. Daarvoor moet je erg consequent zijn zodat de nieuwe gewoonte weer in je brein slijt. Neem dus de tijd om je handhouding te veranderen. Wat hierbij kan helpen is bijvoorbeeld bij elke letter of elke hoekletter op de rand van de rijbaan even te denken aan je handen. Vraag jezelf af: heb ik ze nog rechtop? Moet ik m’n handhouding weer wat veranderen en m’n handen nog rechter houden? Heb ik dat stevige gevoel nog in mijn armen, zodat ik de beweging van m’n paard nog goed voel? Blijf hiermee bezig zodat je je oude gewoonte kan vervangen voor een nieuwe!

Bron: Dressuurmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant