-

Voetjes leren geven in 3 stappen, met instructievideo!

Voetje geven Frank Sorge

Sommige mensen willen het liefst zo ver mogelijk van de hoeven van een paard uit de buurt blijven. Soms is dat terecht, maar om allerlei redenen niet heel handig. Je kunt je paard leren netjes voetjes te geven. Lotte van Rosevelt van trainingscentrum Het Paardenkompas doet dat volgens een plan in 3 stappen.

Van Rosevelt legt uit dat zij in haar trainingsmethode veiligheid op nummer één heeft staan. Het is daarom verstandig om een cap en handschoenen te dragen als je een paard gaat leren voetjes te geven. Haar stappenplan houdt in het kort in:

  • Kijk of je de benen van het paard of de pony kunt aanraken.
  • De benen leren optillen voor druk.
  • Het paard leren zijn balans op drie benen te houden.

Aan de slag

Voor de extra veiligheid kun je een kunstarm en –hand gebruiken. Die kun je zelf maken door aan een lange stok, bijvoorbeeld een bezemsteel, een werkhandschoen of rubber handschoen vast te maken. Je kunt de handschoen voorzien van stevige vulling. Belangrijk is in elk geval dat de duim in een hoek van 90 graden ten opzichte van de steel staat en dat die vrij hard is.

Stap 1: Desensibiliseren

Het doel van deze stap is dat het paard zijn been laat staan als je het aanraakt. Sommige paarden gaan meteen slaan bij aanraking. Je gaat door tot hij zijn been laat staan en haalt dan de stok weg. Dit herhaal je een aantal keer. Doe dit bij alle vier de benen. Zorg dat je altijd naast de schouder van het paard staat als je de achterbenen met de handschoen aanraakt.

Stap 2: Optillen voor druk

Duw met de duim in de kootholte van het paard, zodat hij zijn been optilt. Het is nog niet de bedoeling dat je het been vastpakt. Het paard leert zo dat hij zijn been niet hoeft op te tillen als je het alleen aanraakt. Dat is bijvoorbeeld handig met beenbescherming omdoen of als je een wondje wil verzorgen. Het paard leert daarnaast dat hij zijn been moet tillen als je druk geeft. Doe dit ook weer bij alle vier de benen. Als het paard het erg spannend vindt, loop dan af en toe een rondje zodat hij weer wat ontspant.

Stap 3: Vasthouden

Bij deze stap leert het paard dat je het been ook even vast kunt houden in de lucht. Om ook dit veilig te leren, kun je een lus maken van een lang touw of een longeerlijn. Je maakt, voor de achterbenen, de lus onder de buik van het paard door en zorgt dat het paard erin stapt. Vervolgens kun je de lus in de kootholte trekken (zonder knoop!) en zo til je het been naar voren op. Zorg ook hierbij weer dat je naast de schouder staat. Omdat je het been naar voren optilt en de druk van achteren komt, zal het paard alleen naar achteren proberen te trappen als hij dat wil. Je kunt nu proberen met je hand de punt van de hoef vast te pakken. Als je een beetje rondjes draait met het been, zal het paard zijn been ontspannen. Gaat dat goed, dan kun je met je andere hand zijn been proberen aan te raken.

Video

Je hebt nu geleerd om op veilige afstand je paard te leren zijn voetjes op te tillen. Nu kun je hem langzaamaan gaan laten wennen aan optillen met je handen. Kijk naar de video om te zien hoe Lotte van Rosevelt en haar assistent het stappenplan afwerken.

Angst

Lukt het niet om de benen van je paard aan te raken of ben je niet helemaal zeker van jezelf? Wees verstandig en zoek hulp. Als je zeker wil weten dat je paard het gelijk goed aanleert of als je paard echt een probleem heeft, schakel dan de hulp in van een geschikte gedragstrainer.

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant