-

Vijf redenen waarom je paard meer moet verzamelen

Arnd Brankhorst

Iedereen die paardrijdt komt het een keer tegen: je legt je been aan en je paard gaat alleen maar sneller. In plaats van zijn pas te verlengen of zijn rug beter te gebruiken, raffelt hij zijn stappen af om harder te kunnen lopen. In eerste instantie volg je zijn beweging en ga je sneller lichtrijden, wat resulteert in een vicieuze cirkel: omdat hij sneller draaft, ga jij sneller lichtrijden. En dat zorgt ervoor dat je paard vervolgens nóg sneller gaat draven. Herken je je in deze situatie? Dan is het een goed idee om je paard meer te gaan verzamelen. Horselistening verzamelde vijf redenen.

1. Op de voorhand

Je hebt waarschijnlijk wel gemerkt dat je paard meer op zijn voorhand leunt dan op zijn achterhand. Hij kan er niets aan doen: zijn benen bewegen zo snel dat hij zich aan de voorkant wel op moet vangen, om te voorkomen dat hij valt. Uiteindelijk zal hij nooit écht voor overvallen, maar hij moet hoe dan ook meer gewicht op de voorhand dragen om de werking van de zwaartekracht tegen te gaan.

2. Stijfheid

Misschien gaat hij wel op jouw hand leunen en wordt hij stijver in zijn kaak. Zijn bewegingen worden minder vloeiend, met kortere passen om meer snelheid te kunnen maken. Het contact tussen jullie verhard, en je kunt minder goed informatie overbrengen en ontvangen via de teugels. Je paard is letterlijk minder flexibel en hij is minder rond in zijn hele lijf.3. Dribbelen

Misschien wordt zijn beweging wel zo heftig dat hij hier en daar gaat dribbelen. Het liefst zou je de schuld geven aan zijn hoefbeslag, maar je hoefsmid is laatst nog geweest. Iets medisch is het ook niet, want de dierenarts heeft ‘m laatst nog gecheckt. En toch dribbelt hij. Als je paard op zijn voorhand valt en moeite heeft om zijn evenwicht te bewaren kan het goed zijn dat hij zo dribbelt, simpelweg omdat hij zijn passen niet af kan maken in dit hoge tempo.

4. Holle rug

Het is logisch dat hij zijn rug hol maakt om zijn balans te bewaren. Als je paard op zijn voorhand leunt, is het voor hem makkelijker om op deze manier zijn evenwicht te bewaren. Zijn hoofd komt omhoog, zijn nek ‘valt’ en zijn stijve rug zorgt voor spanning in zijn wervelkolom. Hij krijgt daardoor sterke spieren langs zijn ‘onderlijn’ en ontwikkelt een sterke ondernek en buik. Zijn bovenlijn, waar het zadel ligt, blijft onbespierd.

5. Stress en angst

Niet alle paarden schieten in de stress. Sommige ploeteren braaf voort, en nemen de spanning voor wat het is. Dat zijn de paarden met een dikke ‘hooibuik’, of het nu winter of zomer is, terwijl de rug onbespierd is.

De gevoeligere paarden kunnen de stress niet zo stilletjes verdragen. Je kunt hun spanning zien door de knarsende tanden, een droge mond, platte oren en veel oogwit. Sommige paarden houden zelfs hun adem in. De meesten lopen toch, trouw aan hun ruiter, door. Maar de signalen zijn er wel, als je weet waar je op moet letten.

Het is moeilijk te geloven dat simpelweg ‘snel lopen’ al deze problemen kan veroorzaken. Je kan het wellicht beter begrijpen als je regelmatig hardloopt. Hoe zou het voelen als je continu uit je eigen ritme loopt, kun je je voorstellen hoeveel spanning in je lichaam dat teweeg zou brengen? En stel je voor dat je dan ook nog eens je pas moet verkleinen en je benen sneller moet bewegen!

Wat je kunt doen

Het antwoord is eigenlijk heel simpel: vertraag.

Wat je in ieder geval niet moet doen is de snelheid accepteren. Maak eens een halve ophouding om je paard te laten zien dat hij zijn tempo ook kan vertragen! Hoe tegenstrijdig ook, als je je been aanlegt mag je paard niet versnellen. In plaats daarvan moet hij verruimen.

Als je het tempo terugneemt, moet je er voor waken dat je paard niet lui wordt. Op die manier kan hij zijn lichaam niet effectief gebruiken en jouw gewicht dragen is dan alsnog lastig.

Bron: Horselistening

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant