-

Vijf parcoursjes voor in een (kleine) binnenbak

Arnd Bronkhorst

De tijd dat je kon genieten van een training in de enorme springweide of concoursen op gigantische Agterbergbodems is voorbij: de regen stuurt ons terug naar binnen! Veel combinaties moeten opnieuw wennen aan het springen in de binnenbak. Bochten worden kleiner, combinatie-sprongen zien er een stuk minder uitnodigend uit en de bakrand komt soms wel érg dichtbij! Bit tekent vijf leuke parcoursjes voor je uit die prima werken in een kleine binnenbak met weinig materiaal: zo kun je langzaamaan weer wennen aan het indoorseizoen!

Parcours 1: ‘Griekse Y’

Dit parcoursje bestaat uit vier hindernissen, zes sprongen. Maak van alle hindernissen steiltjes of kruisjes, of verander drie en vier in oxertjes. Je kunt zelf variëren met de afstand tussen hindernis 1 en 2 (tevens 5 en 6), afhankelijk van de lengte van jouw rijbak. Zet hindernissen 3 en 4 op drie galopsprongen vanaf 2 (tevens 5). Hoe korter je de hindernissen op elkaar zet, hoe pittiger de oefening. Zorg er altijd voor dat je optimaal gebruik maakt van de hoeken van de bak, zodat je je paard zo goed mogelijk kunt voorbereiden op de sprong.

Ben je niet zo van het hoge springen, dan kun je hier ook prima draf- of galopbalkjes van maken.Parcours 1: ‘Griekse Y’
Parcours 2: ‘Het Driehoekje’

Parcours 2: ‘Het Driehoekje’

Dit parcours combineert bochtenwerk met lange lijnen. Je hebt vijf hindernissen nodig om in totaal negen sprongen te maken: dat komt aardig in de buurt van een volwaardig parcours! Je maakt een aantal korte bochten, maar moet ook een paar keer de halve rijbak rond: net als op wedstrijd!

De hindernissen die het driekhoekje maken zijn bij voorkeur kruisjes of steiltjes. Van hindernis 5 (tevens 8) kun je een vierkante oxer maken. Hindernis 3 (tevens 6) is een stijlsprong. Maak bij het rijden van de lijnen goed gebruik van de hoeken, zodat je overal mooi uit komt. Zet hindernis 3 en 5 van de hoefslag af, zodat je er netjes omheen kunt sturen richting het driehoekje.

Parcours 3: ‘Heen-en-weer’

Nog een ‘bijna echt’ parcours! Dit parcoursje is een beetje passen en meten met wegzetten, maar het is een leuke manier om een dubbelsprong in je training op te nemen. Alle hindernissen zijn steiltjes of kruisjes, behalve hindernis 4 en hindernis 3B. Je kunt hindernis 1 (tevens 7) en 2 (tevens 6) prima tegen de bakrand zetten. Zorg ervoor dat de dubbelsprong en hindernis 4 ruim opgesteld staan, zodat je er nog omheen kunt sturen.

Parcours 3: ‘Heen-en-weer’
Parcours 4: ‘Klavertje Vier’

Parcours 4: ‘Klavertje Vier’

Dit parcoursje is misschien wel het makkelijkste om weg te zetten en is ook prima geschikt voor (dressuur)ruiters die graag trainen met cavaletti. Je zet het klavertje in het midden van de bak weg, zodat je alle ruimte hebt om bochten te maken. Het parcours vraagt best een beetje stuurvaardigheid, maar het is een fijne manier om je (gevorderde) paard goed te gymnastiseren.

Parcours 5: ‘Combinaties’

Dit parcoursje is ideaal voor ruiters en paarden die op een wat hoger niveau trainen. Het parcours leent zich perfect voor het trainen van combinatie-sprongen in een beperkte ruimte. Er is precies genoeg plek voor twee dubbelsprongen, een driesprong en een losse hindernis om in het ritme te komen. Afhankelijk van je trainingsniveau kun je de combinatiesprongen dichter of verder van elkaar af zetten.

Wil je je parcoursjes een beetje pittiger maken? Dan kun je de parcoursen aankleden met ‘spannende’ objecten zoals planken, zeiltjes, planten en strobaaltjes: binnen ben je er in ieder geval zeker van dat niks wegwaait!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant