-

Vijf nuttige stapoefeningen over balkjes

Arnd Bronkhorst

Oefeningen met balkjes doe je natuurlijk altijd in draf of galop… toch? Nee hoor! Wist je balkjes-training vanuit stap ook een hele pittige uitdaging kan zijn? Bit zet vijf nuttige stapoefeningen met balkjes, die niet alleen leuk zijn voor beginnende combinaties, maar ook voor de fervente wedstrijdruiters onder ons! Alles wat je nodig hebt zijn drie tot tien hindernisbalken, enkele cavaletti-blokken en (als je ze hebt) vier ‘zachte’ balken.

Oefening 1: In perfecte viertakt

Goed stappen is niet makkelijk, dat bewijst deze oefening wel. Het is de bedoeling dat je in een juist ritme en in een correcte viertakt over de balkjes gaat. De afstand over het midden is steeds 1,20 meter, 1,20 meter, 60 centimeter, 1,20 meter en weer 1,20 meter. Één balkje van de gekruiste X’jes leg je iets omhoog met een cavaletti-blok. 

Blijf bij deze oefening goed over het midden sturen, want alleen dan kan je paard netjes door de oefening heen stappen. Een top-oefening voor het coördinatievermogen van je paard!Oefening 1: In perfecte viertakt

Oefening 2: De ponyclub-slalom

Deze oefening lijkt misschien een echte ponyclub-oefening, maar hij is nog best lastig! Leg drie balken in de lengte achter elkaar. De middelste balk verhoog je aan beide kanten en de eerste en laatste balk leg je enkel aan één kant van de grond af. Ga in een slangenvolte over de balkjes heen: steek steeds over het midden van iedere balk over. Het is een hele kunst om zowel de boogjes perfect gelijk te houden, over het midden te sturen én in een juist ritme te blijven stappen.

Oefening 2: De ponyclub-slalom

Oefening 3: Het hoekje-om

De slalom 2.0: deze oefening is echt perfect voor iedereen die graag z’n hoeken afsnijdt! 😋 Bij deze uitdaging komt het echt op je stuur-kunsten aan, want het is de bedoeling dat je door de twee U’s heen slalomt. Het is een leuke manier om spelenderwijs de coördinatie van zowel jou áls je paard te verbeteren.

Je kunt de oefening zelfs nog lastiger maken door de doorgang smaller te maken óf het patroon uit te breiden tot een mini-doolhof! 

Oefening 3: Het hoekje om

Oefening 4: De VXV-uitdaging

Met deze oefening kun je tal van kanten op. Je hebt hier tien balken nodig, die je in een (omgekeerde) V, een X en weer een V neerlegt. Leg net als bij oefening 1 onder het X’je sowieso een stel cavaletti-blokken, zodat de balk niet weg kan rollen. De afstanden die je bij de afbeelding ziet staan zijn steeds over het midden van de balken gemeten.

Vervolgens kun je jouw overige cavaletti-blokken op verschillende plekjes naar keuze wegzetten. Verhoog bijvoorbeeld één kant van de V’tjes of leg de blokken onder de rechte balken. Door variatie te brengen in de hoogte van de balkjes maak je de oefening uitdagender. Om goed door het lijntje te komen is het – net als bij oefening 1 – belangrijk om goed over het midden te blijven sturen en te stappen in een correcte viertakt. 

Oefening 4: De VXV-uitdaging

Oefening 5: De mikado-oefening

Deze oefening is voor de mikado-liefhebbers onder ons: alle balken mogen op een hoopje! Bij wijze van spreken natuurlijk, want bij deze oefening is het wel eventjes belangrijk dat je de balken op de juiste manier neerlegt. Plaats vier balken in een vierkant, maar leg de uiteindes wat van elkaar af. Leg vervolgens nog vier balken in het midden, waarbij je twee balken bovenop de balken daaronder laat rusten. Voor deze vier balken in het midden kun je het beste ‘zachte’ balken gebruiken. Zo weet je zeker dat ze niet per ongeluk wegrollen als je paard de balk aantikt (en je wel een échte mikado-situatie terecht komt 😉). 

Probeer de eerste keer schuin over de twee buitenste balken te stappen. Gaat dit goed? Schuif dan een stukje op tot dat je de oefening van hoek tot hoek kunt oversteken. Deze oefening vraagt veel van ‘t concentratie- én coördinatievermogen van jou en je paard.

Oefening 5: De mikado-oefening

Bron: Bitmagazine.nl, Cavallo.de.

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant