-

Vergroot je ruitergevoel met deze tips

Ruitergevoel

Je wilt de best mogelijke trainer voor je paard zijn. Om je ruitergevoel te vergroten is het belangrijk dat je aan verschillende punten aandacht besteedt. Hester Bransen van Ruitergevoel geeft je deze 7 tips om je te helpen je ruitergevoel te vergroten. Waar is voor jou de meeste winst te behalen?

 1. Goede instructie 
  “Een goede instructeur voldoet in ieder geval in behoorlijke mate aan de onderstaande punten, helpt je om zelf een betere ruiter te worden en leert je zelfredzaam zijn. Daar bedoel ik mee dat je niet afhankelijk gemaakt wordt. Je leert juist hoe je het geleerde zelf in je eigen training kan toepassen als je instructeur er niet bij is. Hij of zij zegt niet alleen hoe het niet moet, maar vooral hoe het wel moet en leert je dus dingen áán in plaats van af (dat leert namelijk een stuk makkelijker). Een goede instructeur is noemenswaardig gediplomeerd en schoolt zichzelf bij. En daarnaast is een goede instructeur tevens een prima ruiter die vanuit ervaring kan uitleggen als hij/zij op het paard zit of ernaast staat.”
 2. Discipline
  “Om je ruitergevoel te vergroten zal je gedisciplineerd te werk moeten gaan. Wat je nodig hebt is een droom, een doel en een plan. Systematisch trainen is ernstig onderbelicht in paardenland als je ’t mij vraagt. Terwijl je paard zo sterk de behoefte heeft aan duidelijkheid. Ook voor jezelf is het fijn om systematisch je trainingen en wedstrijden aan te pakken. Een goede instructeur kan je hierbij helpen. Daarnaast houdt discipline natuurlijk in dat je zelf voldoende intentie en doorzettingsvermogen hebt, ook als het even tegenzit.”
 3. Veel rijden in het algemeen
  “De 10.000 uren norm noemen ze ‘m ook wel. Goed leren paardrijden vergt tijd, veel tijd. Eigenlijk is een mensenleven te kort om alles van het paardrijden te leren, wordt wel eens gezegd. Wil je wel alle ‘kunstjes’ maar hier niet in investeren? Dan kun je simpelweg nooit een goede ruiter met veel ruitergevoel worden.”
 4. Rijden in het juiste ritme en tempo
  “Door het rijden in het juiste ritme en voldoende controle te hebben over het tempo leer je ‘gevoel’ ontwikkelen daarvoor. Bij paardrijden komt het tempo vrij precies. Welk tempo is het juiste tempo voor mijn paard in stap, draf en galop? Veel ruiters twijfelen daaraan. Onlangs trainde ik nog een ruiter die dacht het paard in een fijne rustige galop te hebben, terwijl de galop eigenlijk erg op de voorhand was waardoor er een 4-slag galop ontstond. Zij reed dus al jaren in een niet-taktmatige galop. Het was fijn dat deze ruiter bij me kwam en nu haar paard traint in het juiste ritme en tempo waardoor er een goede takt ontstaat.”
 5. Beenzetting voelen
  “Zeg eens eerlijk. Voel jij precies welk been wanneer van de grond is bij je paard? En ken je in stap, draf en galop de beenzetting eigenlijk wel? Met de beenzetting wordt niet alleen de volgorde van optillen van de benen bedoeld, maar ook de ondersteuningsmomenten. Bijvoorbeeld bij tripedale ondersteuning, waarbij drie benen aan de grond zijn, en één been is opgetild. Test jezelf: in welke gang(en) is er tripedale ondersteuning? Het voelen van de beenzetting is belangrijk. Je kunt namelijk de meeste invloed uitoefenen op een been wat is opgetild. Het opgetilde been kun je naar voren of opzij vragen. Drijven (een kuithulp geven) tegen een (achter)been van je paard wat op de grond staat kan niet nog verder in de grond of opzij in de grond. Voel je de beenzetting van je paard dan kun je dus met minder hulpen veel meer effect krijgen. Dit kun je niet helemaal zwart-wit nemen, maar het is een geweldige manier om je hulpen beter te kunnen timen en een kortere hulp te geven.”
 6. Onafhankelijke zit
  “Natuurlijk heeft het ontwikkelen van ruitergevoel te maken met het hebben van een onafhankelijke zit. Het geven van de juiste hulpen, op de juiste plek, in het juiste ritme en met de juiste intentie, zo kort en onzichtbaar mogelijk vergt veel ruitergevoel en kan alleen maar met een onafhankelijke zit. Balans, coördinatie, ritme en vormspanning (de basisaanspanning van je lichaam, met name in je romp, om jezelf in balans te houden) zijn onderdelen om die perfecte houding en zit te bereiken.
 7. Veel verschillende paarden rijden
  “Het rijden van veel verschillende paarden is soms een moeilijke. Wanneer je een eigen paard hebt, stop je vaak met rijden van veel verschillende paarden. Je raakt goed ingespeeld op je paard, maar er schuilt ook een gevaar. Want door (bijna) dagelijks hetzelfde paard te rijden ga je ook missers maken. Er sluipen foutjes in, zo langzaam dat je ze niet direct opmerkt. Wanneer je veel verschillende paarden rijdt, waaronder ook hoogopgeleide paarden, zal je in veel minder tijd veel meer ruitergevoel ontwikkelen. Je leert je aanpassen en inspelen op nieuwe situaties.”

“Kortom, om je ruitergevoel te vergroten moet je een goede instructeur hebben, veel discipline, rijden in het goede ritme en tempo, veel paardrijden in het algemeen, de beenzetting leren voelen, onafhankelijk zitten en veel verschillende paarden rijden.”

Bron: Bitmagazine.nlMeer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant