-

Verbeter het doorzitten

Jacques Toffi

Bij het woord ‘doorzitten’ breekt bij sommige ruiters het zweet al uit. Zelfs meer ervaren ruiters kunnen ineens in een stuiterbal veranderen zodra ze gaan doorzitten. Hier lees je enkele tips die je kunnen helpen beter door te zitten.

Zonder beugels rijden

Deze bekende tip kan heel veel doen voor je houding en zit. Probeer eens per week zonder beugels te rijden. Het is een goed controlemiddel om na te gaan of je echt ontspannen en in balans zit. Je kunt de beugels volledig van je zadel halen, of gekruist voor je zadel over de schoft van je paard hangen. Wees een beetje lief voor jezelf en ga niet direct een uur lang zonder beugels rijden, maar bouw dit op zodat het voor zowel jou als je paard comfortabel en ontspannen blijft.

Verschillende paarden rijden

Niet iedereen heeft uiteraard de mogelijkheid om meerdere paarden te rijden, maar zie je een kans: maak hier dan zeker gebruik van. Vraag een stalgenootje, vriend(in) of bijvoorbeeld je instructeur of je eens op zijn of haar paard mag rijden. Het rijden van diverse paarden zal je houding en zit verbeteren.Word sterker

Doorzitten vereist toch een bepaalde kracht van jou als ruiter. Zorg dat je niet alleen je paard traint, maar jezelf ook niet overslaat. Doe geregeld oefeningen om je rompstabiliteit te verbeteren. Klik hier voor voorbeelden van enkele oefeningen.

Kijk en leer

Bekijk een ruiter of amazone die écht goed kan doorzitten. Je kunt kijken naar video’s, een les of training bijwonen of bijvoorbeeld op concours een kijkje nemen. Bestudeer de zit van die persoon en neem alles in je op. Hoe maakt de ruiter gebruik van zijn lichaam? Let eens op zijn schouders en romp. Wat doet de ruiter met zijn handen? Hoe is zijn beenligging?

Klik hier voor nog veel meer doorzit-tips, van dressuurinstructrice Marion Schreuder.

Naar een idee van: Horse Nation

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant