-

Veilig naar buiten met een jong paard

Arnd Bronkhorst

Zijn jij en je jonge paard er klaar voor om naar buiten te gaan? Lekker draven door de bossen en galopperen over de hei. Paardrijden door de natuur is heerlijk! Loredana Thijssen van Equispirit kan daar zeker over meepraten. Naast dat ze enthousiast enduranceruiter is, helpt ze andere ruiters om fijn naar buiten te kunnen met hun paard. De eerste keer op buitenrit met een jong paard kan namelijk best spannend zijn. Ze geeft je een paar tips waardoor jij en je jonge paard veilig op pad kunnen.

Stap voor stap

“Geduld is een schone zaak”, begint Loredana Thijssen. “Stapje voor stapje laat je het jonge paard wennen om naar buiten te gaan. Grondwerk is hierbij je basis. Met grondwerk zorg je voor een wederzijds vertrouwen. Jullie zijn op elkaar afgestemd en je paard let op jou. Begin daarna klein, bijvoorbeeld met 5 minuten naar buiten gaan. Dit kun je doen na een training in de bak of paddock. De meeste energie is er dan vanaf, en je paard ziet toch nog wat nieuwe dingen. Let er wel op dat je paard niet te moe is. Dan kan hij overprikkeld raken en gaan er dingen mis.”

Wandelen

Begin met samen wandelen. Dit zorgt ervoor dat je jonge paard nieuwe dingen ziet en ervaart. Loredana: “Ik vind het zelf fijner om mijn paard naast me te laten lopen, in plaats van achter mij. Hierdoor is het makkelijker om te communiceren met je paard. Je hebt oogcontact en kunt aan de oren en het gezicht zien of het paard spanning opbouwt. Daarnaast doen jullie het zo echt samen, in plaats van dat jij als leider voorop loopt.”

Nieuwe ervaringen

Ga geen spannende dingen uit de weg, omdat je bang bent dat je paard het eng vindt. Zoals bijvoorbeeld tractoren, vuilnisbakken, koeien of vrachtwagens. Kijk hier rustig samen naar, zo leer je het jonge paard dat er geen reden is om bang te zijn. Het voordeel van jonge paarden is namelijk dat ze alles absorberen, en vlug leren dat ze prima met spannende dingen om kunnen gaan.
Kom je iets tegen en merk je dat je paard het heel spannend vindt? Blijf kalm en bekijk wat jullie opties zijn. Probeer een uitwijkmogelijkheid te vinden en maak ruimte voor jezelf. Je kunt ook proberen het verkeer tot stilstand te manen. “Veiligheid gaat altijd voorop”, legt Loredana uit. “Zorg daarom ook dat je herkenbaar bent. Er zijn tegenwoordig hesjes verkrijgbaar met ‘Let op! Jong paard’. Als je deze draagt houdt het verkeer hier over het algemeen netjes rekening mee.”

Vrienden

Ben je klaar om erop te gaan zitten? Begin dan met een kort, rustig staprondje. Zorg dat jullie samen met een vriendje op pad kunnen. Vraag een stalgenoot, of instructeur, met ervaren buitenrijpaard of zij met jullie mee willen. Spreek van tevoren af wat het plan is, zodat jij en je jonge paard geen dingen hoeven te doen waar jullie nog niet klaar voor zijn.
Heb je twee paarden, waarvan een ervaren buitenrijpaard is? Dan kun je ook je jonge paard meenemen aan de hand terwijl je op het ervaren paard zit. In de endurancewereld is dit zeker niet ongebruikelijk.

Spanning

“Vind jij het als ruiter spannend? Dan ga je je vanzelf aanspannen. Deze spanning breng je over op je paard en dat wil je niet. In dit geval kun je het beste om begeleiding vragen van bijvoorbeeld een instructeur of stalgenoot. Zorg voor goede ervaringen en zo raak je vanzelf de spanning kwijt. Vind je het echt te spannend of te moeilijk? Probeer dan van paard te ruilen met diegene die je begeleidt. Dan kun je zien wat er gebeurt en wat jouw jonge paard precies doet. Negen van de tien keer gebeuren de dingen waar jij je zorgen over maakt helemaal niet, en is je harstikke paard braaf. Probeer dus eerst jouw eigen spanning te verminderen en te ontspannen, voordat je met een jong paard naar buiten gaat. Blijf als ruiter aan jezelf werken. Hoe bewuster je van jezelf bent, hoe makkelijker je een connectie kunt vormen met je paard”, vertel Loredana.Geniet!

Buitenrijden is nooit saai. Loredana: “Ook al rijd je telkens over hetzelfde pad, de rit is altijd anders. Soms is het droog, soms heeft het geregend, dan ligt er sneeuw of is alles juist groen. En je paard reageert er uiteraard altijd verschillend op. Dat maakt het buitenrijden zo leuk en afwisselend, voor jou en je paard.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!