-

Veertien manieren om meer uit je rijden te halen

Arnd Bronkhorst

Het rijden loopt op rolletjes, je paard is fit en ook zelf zit je goed in je vel. Horselistening noemt veertien dingen die je aan je normale paardenactiviteiten toe kunt voegen, om het allemaal nog een extra boost te geven!

 1.  
 1. Geniet van een goede poetsbeurt voor het rijden. Zoek dat ene jeukerige plekje en krab flink! Jullie voelen je allebei beter na een flinke poetsbeurt en check-up.
 2. Verander wat dingen. Nieuwe dingen frissen de oude routine op.
 3. Speel met overgangen. Forceer ze niet, maar rijd er meer dan je normaal gesproken doet.
 4. Bouw energie op. Leef de hele dag uit naar je rit en doe alsof het het beste deel van je dag is (en dat is het!).
 5. Rijd met vrienden. Dat vindt je paard net zo leuk als jij dat vindt. Zorg wel dat je samen met een doel rijdt en blijf geen uur lang rondjes stappen en kletsen.
 6. Probeer iets nieuws. Bouw een klein obstakel of hindernis. Of probeer achterwaarts een slalom te rijden.
 7. Geef jezelf een doel. Werk naar iets wat haalbaar is en goed is voor je succes.
 8. Laat je paard initiatief nemen. Beloon je paard als hij iets goed doet, ook al vroeg je er niet om. Als je bijvoorbeeld om wat meer energie in de uitgestrekte draf vroeg en hij een perfect gebalanceerde overgang naar galop maakt, laat hem dan een paar passen gewoon gaan. Je kunt altijd weer terug naar draf en het nog eens doen.
 9. Vier kleine feestjes! Elk paard heeft een favoriet moment. De een vindt het fijn om tussendoor zijn hals te strekken of even flink te galopperen. Gun hem dat dan ook!
 10. Geef je paard een klopje. Met je binnenteugel zodat je die ook even los kunt laten.
 11. Werk aan je halve ophoudingen. Zoek naar de fijne plek van je paard door goed getimede ophoudingen. Ga op zoek naar die balans!
 12. Houd jezelf en je paard recht – zelfs op een volte! Rechtgerichtheid is de sleutel voor je paard om je rond te dragen zonder schade. Werk er continu aan je paard tussen je beugels en teugels te houden.
 13. Plons in de plassen. Letterlijk! Gebruik elke plas als een kans.
 14. Spuit je paard na het rijden af, vooral als het warm is. Er is niets fijner voor een paard dan een koude – of lauwe – douche na de training. Zweet uit de vacht wassen is een perfecte manier om de training af te sluiten.

Bron: Horselistening 

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant