-

Variëren met longeren

Longeren Arnd Bronkhorst

Longeren is een mooie manier om variatie aan te brengen in de training van het paard. Waar de een longeert met een halster of kaptoom, kiest de ander liever voor een hoofdstel met misschien wel een bijzetteugel. De mogelijkheden waarop je kan longeren zijn eindeloos en compleet afhankelijk van je doel. Daarom vragen we aan drie verschillende trainers en ruiters hoe zij hun paard longeren en vooral: waarom? Wie weet haal je er wat inspiratie uit voor je eigen longeersessies!

Om een divers beeld te krijgen stelden wij deze vragen aan trainster Nikki van Olst, dressuuramazone Jenny Schreven en Bit-vlogger Nynke Asbroek.

Longeren met de veelzijdige kaptoom

Dat je met longeren ontzettend veel kanten op kan bewijst Nikki van Olst. Nikki is vooral bekend met vrijheidsdressuur, maar heeft ook positive horsemanship het leven in geroepen en volgt op dit moment een opleiding tot klassiek instructeur. “Ik longeer mijn paard Django eigenlijk altijd met een kaptoom omdat deze een directe maar zuivere inwerking heeft, legt Nikki uit. “Je kan gigantisch veel met longeren aan enkel een kaptoom. Zo ben ik nu bezig met framecontrole, verzamelen, verruimen en overgangen van stap naar galop.” Hoe Nikki dat doet? “Het is een combinatie van stemhulp, lichaamstaal, maar ook de positie van je zweep en de hulpen rechtstreeks naar de kaptoom.” Ook Bit-vlogger Nynke longeert regelmatig met een kaptoom. “Er zijn twee manieren die ik prettig vind werken voor mij en Contessa. Met enkel een kaptoom of een kaptoom met pessoa teugel erbij. Mijn ervaring is dat een paard makkelijker de juiste stelling aan kan nemen als je stuurt vanaf de neus”, vertelt Nynke.

Veiligheid voorop

Dressuuramazone Jenny Schreven kiest voor een hoofdstel. “Ik longeer mijn paarden altijd in onze open piste. De paarden hebben daar gigantisch veel ruimte en het laatste wat ik wil is dat ze ontsnappen”, legt Jenny uit. “Mijn jonge paarden longeer ik voor de veiligheid wel in een afgesloten paddock, maar omdat de bodem hier minder goed is ga ik zodra ze er klaar voor zijn naar de rijbaan. Verder vind ik het super belangrijk dat longeren veilig gebeurd en niet wordt onderschat. Zorg dat de longeercirkel of bak veilig is en er geen obstakels liggen waar een paard zich aan kan blesseren. Ga je een jong paard leren longeren of heb je zelf nog weinig ervaring? Neem begeleiding om fouten en ongelukken te voorkomen. Er zijn veel instructeurs te vinden die lesgeven in longeren.”

Longeren met of zonder bijzetteugel?

Je bent er na lang wikken en wegen uit welke optoming om het hoofd van je paard het beste bij jullie past. Je hebt misschien voor een kaptoom of een hoofdstel gekozen of misschien wel voor iets totaal anders. Dan staat de volgende vraag voor de deur: longeer ik met een bijzetteugel of niet? Er bestaan ontzettend veel voor- en nadelen aan het wel of niet gebruiken van een bijzetteugel maar het belangrijkste is dat het bij jou, je paard en de trainingsdoelen past. Nikki kiest ervoor om zonder hulpteugel te longeren. “Zodra je een hulpteugel gebruikt kan je je paard niet meer begeleiden naar de correcte houding en afwisselen in het frame.” Bit-vlogger Nynke longeert voor de afwisseling met een pessoa teugel. Jenny Schreven kiest er vaak voor om het paard te longeren met een bijzetteugel. “Ik bekijk per paard hoe ik ze longeer, maar vaak is dit met een bijzetteugel of met longeertouwtjes. Zo probeer ik de paarden op een ontspannen manier over de rug te laten draven en galopperen op een ongedwongen manier. Uiteraard is een bijzetteugel niet iets wat aangetrokken moet worden, al helemaal niet bij jonge paarden. Ik vind het namelijk belangrijk dat paarden plezier beleven aan het longeren een het als een leuke workout zien.”

Trainingsdoelen

Uiteindelijk kun je longeren voor verschillende doeleinden inzetten. Zo kan je ervoor kiezen om eenvoudig te longeren aan een halstertje, maar kan je longeren ook gericht inzetten. “Longeren is voor mij en Contessa een goede uitbreiding voor het werken aan de hand. Hoe vaker ik ging longeren, hoe meer mogelijkheden ik zag. Vroeger vond ik dat longeren maar simpel rondjes rennen was, nu is het een nuttig onderdeel van onze training als recreatieruiter en paard”, vertelt Nynke. “Ik longeer om mijn paarden sterker te maken en voor de afwisseling op het dressuurwerk. Voor de paarden die het leuk vinden leg ik balkjes neer of een klein sprongetje. Daarnaast is het ook goed om eens van de zijkant naar je paard te kijken”, legt Jenny uit. Nikki haalt ook nuttige trainingsdoelen uit het longeren. “Ik gebruik het als basis conditietraining en voor het behoud en onderhoud van de spieren. Longeren is voor mij echt een training waarbij ik wil dat het paard de focus op mij heeft, ik stel continue vragen en ben de hulpen aan het verfijnen. Hier haal ik voordelen uit voor het werken aan de hand. Ontspannen doen ze maar lekker in hun vrije tijd”, grinnikt Nikki erachteraan.

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant