-

Trainen met grondbalken

Arnd Bronkhorst

We zien het allemaal wel eens, ruiters die veel gebruik maken van balken op de grond tijdens een training. Ze rijden er in stap, draf en galop over en soms ook nog in allerlei figuren, of er liggen balken kriskras door de baan en de ruiters pakken deze af en toe mee. Gebruik maken van balken en cavaletti in de training heeft veel voordelen en je kan het op verschillende manieren inzetten. Jurylid en instructeur Margot Hoeberichts vertelt waarom en hoe je gebruik kan maken van balken in de training. 

Beginnen met balkjes

“Wat de meeste ruiters wel weten, is dat je balken en cavaletti kunt gebruiken voor het ontwikkelen van balans, souplesse en het kweken van meer kracht bij je paard. Bijna iedereen kent ook het principe van balkjes draven. Je legt een aantal balken – maar het liefst minimaal drie – op ongeveer één meter afstand van elkaar, meestal op de tweede hoefslag of op de middellijn. Voordat je de wending maakt in draf, kijk je goed waar je naartoe rijdt en dan draaf je over de balken. Je kan daarbij gewoon lichtrijden. Doorzitten kan ook, maar dat raad ik doorgaans niet aan tenzij je zelf echt een hele goede balans hebt en je paard niet stoort. Eerlijk gezegd zie ik dat zelf liever niet”, aldus Margot. “Bij jonge, onervaren paarden begin je met één balkje wat er dan steeds meer worden en leg je ze tegen de wand op de hoefslag”. Margot geeft aan: “Je kan altijd eenvoudig beginnen, zelfs gewoon met over één balkje stappen. In het begin vinden paarden en ook sommige ruiters dat soms een beetje lastig of spannend, maar echt elk paard kan het leren.”

Hoger of een volte

“Behalve draven kan je ook gewoon in stap of in galop over de balken. In stap is de afstand tussen balken doorgaans zo’n 60 of 70 cm, maar dat hangt ook af van de passen van je paard en hoe groot hij is. In galop reken je in de basis met drie meter tussen twee balken. Ook dat moet je aanpassen naar de pasgrootte van je paard. Als je dat lastig vindt, moet je vragen of iemand even met je mee kan kijken. Margot vertelt;  “Wanneer je recht over balken kan stappen, draven en galopperen, kan je ze ook best eens wat hoger leggen of de ene kant op een blok en de andere kant van de balk op de grond. Ook kan je balken op een cirkel leggen, bijvoorbeeld op 3, 6, 9 en 12 uur. Mooi voordeel is dat als je de balken goed neerlegt en je zelf precies over het midden van de balk rijdt, jouw voltes ook mooi rond zijn.”  Waarom?

Slepen met balken, de ruimte ertussen meten en als je paard een balk aantikt en je bent alleen, moet je ook nog afstappen om de balk weer goed te leggen. Dus waarvoor zou je al die moeite doen? Margot vertelt: “Door gebruik te maken van balken in je training heb je niet alleen afwisseling, wat voor ruiter en paard fijn is. Je paard ontwikkelt ook een sterkere achterhand en wordt minder schrikkerig bij obstakels langs de ring of bakrand. Ook krijg je als ruiter én paard meer balans en leren ruiters preciezer rijden.  Dus eigenlijk zie ik alleen maar voordelen. Veel dressuurruiters bijvoorbeeld, kijken nooit een lijn goed af waardoor figuren en lijnen nooit helemaal kloppen. Ze denken dat ze strak op het paard moeten zitten en hun hoofd niet mogen draaien om te kijken waar ze naartoe rijden. Dat is natuurlijk flauwekul, je moet juist kijken waar je naartoe rijdt, daar worden je zithulpen ook een stuk duidelijker van. Met balken rijden leren ruiters dus beter kijken. Ook wordt je paard er soepeler door, en wanneer je wilt gaan springen leer je ook de paslengte van je paard kennen. En denk ook aan het ritme dat verbetert wordt.”  Als laatste voegt Margot nog toe: “Wat natuurlijk het allerbelangrijkste is, is dat we plezier hebben met onze paarden en dat we de dingen op de juiste manier doen. Ruiters kunnen het beste ook even om hulp vragen als ze beginnen met balken in de baan.”

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant