-

Trailerprobleem: (te) hard achteruit de klep af

Trailer Arnd Bronkhorst

‘Oef! Die zit erin. Nu snel de klep van de trailer dicht, voor het paard er weer uitkomt!’ Herkenbaar? Lotte van Rosevelt van trainingscentrum Het Paardenkompas weet raad voor dit trailerprobleem. Samen met haar collega Lotte de Haan (ja, ook een Lotte) helpt ze veel eigenaren waarvan het paard te hard achteruit de klep van de trailer afgaat.

We gaan niet kijken naar de oorzaak van het probleem, want er zijn er legio te noemen, zegt Van Rosevelt. Wel zijn er meerdere varianten van het te hard achteruit de trailer uitlopen. “Sommige paarden doen het bij het inlopen van de trailer, andere juist bij het uitladen.” Maar dat maakt niet zoveel uit voor de aanpak van het probleem.

Basis

Mensen zijn volgens Van Rosevelt vaak heel creatief in hun oplossingen. Ze kent een geval waarbij iemand zelfs een bijna automatisch sluitende trailerstang in elkaar fröbelde. Maar volgens haar werken de meeste oplossingen meestal maar van korte duur. Waarom? Omdat het probleem volgens Van Rosevelt in de basis zit. Je moet je paard leren met de trailer om te gaan en gecontroleerd erin en eruit te lopen. En dat doe je niet door hem bijvoorbeeld zo snel mogelijk op te sluiten met een stang erachter.

Claustrofobie

“De meeste paarden zijn claustrofobisch, vooral in een kleine trailer. Daarom gaan wij vaak eerst buiten de trailer met de paarden oefenen om in een nauwe ruimte te leren stilstaan”, vertelt Van Rosevelt. “We maken een smalle doorgang met springmateriaal en lopen daar doorheen. Doordat de doorgang ook aan het uiteinde open is, voelt het paard zich niet zo opgesloten en leert hij vooruit te denken. Als het goed gaat, blijven we even stilstaan. De volgende stap is gecontroleerd achterwaarts gaan, dus stapje voor stapje. Het is zaak dat je iedere stap onder controle hebt.”

Stilstaan in de trailer

Als het oefenen buiten de trailer goed lukt, is de volgende stap om hetzelfde te oefenen in de trailer. “We leren na het grondwerk het paard stil te staan in de trailer. Daarbij werken we met een trainingshalster met een lange lijn eraan, zodat je het paard nog vast kunt houden als het toch besluit de trailer uit te rennen. Als dat gebeurt, is het belangrijk dat je zelf in de trailer blijft staan, zodat je het paard terug kunt halen aan de lijn. In deze fase probeer je de tijd dat het paard in de trailer blijft staan met secondes uit te bouwen. Dat het paard nog te hard achteruit de trailer uitrent, neem je nog even voor lief. Zodra het lukt om je paard tien seconden stil in de trailer te laten staan, kun je gaan oefenen met het achterwaarts gaan.”

‘Het is zaak dat je iedere stap onder controle hebt.’

Stap voor stap

Ook met achterwaarts gaan, ga je weer stap voor stap te werk. “Wij vragen een stapje achteruit en vragen het paard dan meteen weer naar voren. Zo bouwen we het uit naar steeds meer stapjes achterwaarts. Let erop dat je het niet te zwaar maakt voor het paard. Sommige paarden vinden het fysiek heel moeilijk om halverwege de klep na het achterwaarts weer voorwaarts te gaan. Dat vergt kracht.”

Meelopen met balk

Nu je de stapjes onder controle hebt, komt het oefenen voor het afsluiten met de stang. “Vaak vinden paarden het afsluiten heel eng. Daarom sluiten wij nooit een paard meteen af, maar leren we hem eerst te wennen aan het idee een stang achter zich, door erachter mee te lopen met een balk. Een iemand leidt het paard de trailer in, terwijl twee andere personen met een brede balk op zo’n drie meter afstand achter het paard meelopen. Het is dus niet de bedoeling dat je met de balk het paard raakt. En in het begin stop je een eind voor de trailer met meelopen met de balk. Het paard leert dan voorwaarts te denken, want hij is ineens van de balk af, als hij de trailer inloopt. Daarmee beloon je het positieve voorwaartse gedrag en je leert het dier dan minder angst te hebben voor de dingen achter zich.”

Afsluiten

Dan het echte afsluiten. “Op den duur loop je wel steeds verder met de balk mee richting de trailer. En nog voor je de trailer afsluit, ga je eerst een beetje rommelgeluiden maken achter het paard, zodat hij ook daaraan went. Als dat allemaal goed gaat, kun je denken aan afsluiten.”

Geduld

Gaat het tussendoor mis, dan kun je helemaal terug naar de basis gaan met het grondwerk. Bovenal is geduld een schone zaak en door alles in kleine stapjes te knippen, maak je het voor het paard minder eng.

Tot slot nog wat tips:

  • Maak de trailer zo leeg mogelijk, ook een voorstang kan remmend werken bij het oefenen.
  • Zorg dat het deurtje van de trailer dicht is.
  • Vind een paard de klep eng? Oefen dan met lopen over een houten plank en laat je paard daarop eens stilstaan.
  • Let op je lichaamstaal: kijk de trailer in als je wil dat je paard erin loopt en erin blijft. Draai je pas om richting het paard, als je wil dat het achteruit gaat.
  • Ga terug naar de basis als je vastloopt.
  • Zorg dat er mensen zijn om je te helpen en spreek van tevoren de aanpak door.
  • Ben je niet zeker van jezelf of je paard: zoek dan professionele hulp.

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant