090716496_ABFweb
090716496_ABFweb

Trailerladen; de 3 meest gemaakte fouten

Nieuws

Bijna ieder paard moet wel eens vervoerd worden, in de meeste gevallen gebruik je hierbij een trailer. Maar op het moment van vertrek weigert je paard de trailer in te lopen. Annemarie van der Toorn is deskundige op het gebied van trailerladen en vertelt over de drie meest gemaakte fouten tijdens het laden en hoe je deze kunt voorkomen.



1. Te weinig oefenen


“Niet oefenen is de meest gemaakte fout. Er wordt van het paard verwacht dat hij zo de trailer inloopt, terwijl dit voor paarden iets heel onnatuurlijks is. Een trailer is klein en donker”, vertelt Annemarie. Oefen regelmatig met je paard om de trailer in en uit te lopen, laat hem wennen aan de trailer. Geef hem bijvoorbeeld wat hooi terwijl hij er in staat en ga eens een klein stukje rijden. Rijden met de trailer hoeft lang niet iedere keer, oefen vooral met het naar binnen en naar buiten lopen. “Ook zonder trailer kun je oefenen. Oefen bijvoorbeeld het lopen door smalle doorgangen, leer je paard netjes stilstaan en achteruitlopen. Bouw desnoods een neptrailer om je paard te leren wennen aan kleine ruimtes.”

2. Te veel ruimte om de trailer


Vaak zet je de trailer ergens neer waar je makkelijk en snel weg kunt rijden, maar dit is niet altijd de handigste oplossing. Wanneer je paard niet bekend is met de trailer of het eng vindt, plaats de trailer dan niet in een grote open ruimte. “Zet de trailer langs een muur en maak aan de andere kant een afscheiding met bijvoorbeeld balkjes. Op deze manier wordt de ruimte waarop het paard moet focussen kleiner”, legt Annemarie uit. “Vindt je paard het echt spannend om de trailer in te lopen, oefen dan ook vooral met een lege trailer. Haal alles eruit, ook de voorstang, maar laat het deurtje aan de voorkant dicht. Op deze manier is de ruimte waar je paard in komt te staan groter.”

3. Lichaamstaal


Het is verleidelijk om tijdens het laden van je paard in het midden van de trailer te gaan staan. “Maar hierdoor lijkt het voor een paard alsof de trailer vol is”, vertelt Annemarie. “Ga meer tegen de zijwand of naast je paard staan, op deze manier is de trailer niet zo vol. Ga ook niet recht tegenover je paard staan, maar iets schuin. Wanneer je recht tegenover je paard staat, zeg je eigenlijk dat hij moet stoppen. Een paard zal dan, niet snel voorwaarts met je meelopen. Daarnaast moet je ook opletten hoe je het halstertouw gebruikt. Trek niet constant aan het touw. Je mag er wel iets druk op zetten, maar de timing van het loslaten van deze druk is heel belangrijk. Alleen door de druk op tijd weg te laten vallen, begrijpt je paard dat hij naar voren moet lopen. Daarnaast is het verstandig om een touw van minimaal zes meter te gebruiken, zodat je speling hebt als je paard bijvoorbeeld achterwaarts gaat lopen.”

Extra tip


Naast deze drie meest gemaakte fouten geeft Annemarie nog een extra tip. “Ik wil graag meegeven dat je vooral voorzichtig moet zijn met je paard aan een iemand te geven die je niet kent. Soms zijn mensen op een concours en wil hun paard niet meer de trailer in, dan zijn ze vaak ten einde raad en nemen van iedereen advies aan. Je kent de werkwijze van een vreemde niet, door je paard aan hen af te geven weet je dus ook niet hoe je paard zal reageren en bestaat de kans dat de ervaring nog negatiever wordt. Weet je dat je paard het spannend vindt om in de trailer te gaan? Parkeer je auto met trailer dan op een rustige plek, zodat jullie samen in alle rust kunnen laden en niet iedereen zich met je aanpak zal bemoeien.”

Lees ook:



Bron: Bitmagazine.nl