-

Tips voor wanneer je paard in de ring anders loopt dan daarbuiten

Elke ruiter die wel eens op dressuurwedstrijd gaat, heeft ermee te maken gehad. Thuis én soms ook op het losrijterrein loopt je paard enorm fijn. Je hebt het gevoel goed voorbereid te zijn, soms rij je nog wat oefeningen en je bent klaar om de ring in te gaan. Zodra je de ring in rijdt, heb je ineens een ander paard onder je. Hoe bereid je je er op voor en hoe los je het op? Jurylid en instructeur Margot Hoeberichts geeft tips. 

Zonder verwachtingen de ring in

“Als ruiter hebben we vaak de vorige keer in ons hoofd; met trainen thuis, maar ook als we de ring in rijden. Daardoor hebben we, bewust of onbewust, ook vaak verwachtingen. In mijn lessen kom ik dat ook tegen, dat ruiters zeggen dat ze het niet begrijpen, want gisteren lukte die ene oefening nog wel. Het is goed om doelstellingen te hebben, maar hou je niet teveel vast aan de vorige dag of de vorige keer. En zorg dat je in het ‘nu’ rijdt. Mijn moeder zei altijd dat ik moest ‘zitten en rijden’ en niet over analyseren. Klinkt heel makkelijk, maar ze had eigenlijk wel gelijk. Dus rij gewoon de ring in”. 

Train op het onverwachte

“Training gaat vaak fijner dan onze prestaties in de ring. Dat komt onder andere doordat we in de training een oefening opnieuw kunnen doen totdat deze wel goed gaat. Maar ook doordat er niet zoveel onverwachte dingen gebeuren tijdens je training, terwijl dat op wedstrijd wel gebeuren kan. Dus vraag je stalgenoten om een keer onverwacht lawaai te maken of in de weg te rijden. Ook kan je jouw instructeur vragen een aantal oefeningen lukraak door elkaar aan je te vragen, zonder dat je ze overdoet en dus zonder dat je voorbereid bent. Dan train je ook op onverwachte dingen”. 

Haalbare doelen voor jezelf

“We willen op wedstrijd graag allemaal goede resultaten halen. Daar is niks gek aan en ook wel goed. Want door doelen te stellen en daar naar toe te trainen, werk je elke dag aan verbetering. Maar zorg wel dat je doelen haalbaar zijn. Is je paard heel kijkerig in de ring? Dan kan een doel zijn om met zo min mogelijk spanning door de ring te rijden. Als je dan ook als doel hebt om te winnen en 3 winstpunten te behalen, kan je doel weleens te hoog liggen. Dus kijk kritisch naar jezelf en je paard en niet naar wat anderen doen. Het gaat om jouw persoonlijke doel, niet om de andere deelnemers”. 

Zorg dat je in de training verder bent dan in de ring

“Dit is een tip die vaak genoemd wordt, maar ik weinig zie terugkomen op wedstrijden. Natuurlijk moet je ook een gokje durven wagen en doelen stellen, maar het is echt goed om in je training wat verder te zijn dan het niveau waarin je in wedstrijden uitkomt. Want in de ring wil je eigenlijk niet teveel fouten in je oefeningen maken, terwijl een training juist ook bedoeld is om oefeningen te perfectioneren. Ruiters gaan helaas te vaak over naar een volgende klassen als ze 10 winstpunten hebben. Het gaat bij een volgende klasse niet alleen om de oefening, maar ook de volgende fase in het scala van de africhting, met als einddoel verzameling. En een pasje extra wijken lukt vaak wel, maar die verzameling is niet altijd al een stapje verder. Ook als de oefening zelf tijdens training nog niet helemaal bevestigd is, dan heb je daar last van in de ring”. 

Neem de tijd in de ring

“Veel ruiters en omstanders kennen de regels rondom een (dressuur)wedstrijd eigenlijk niet goed. Ook bijvoorbeeld niet de tijd die je nog hebt voordat je de ring officieel binnen moet rijden nadat de jury het startsein heeft gegeven. Meestal resulteert dit in dat de ruiter na het seintje direct binnenkomt, terwijl je dus eigenlijk nog 45 seconden de tijd hebt. Genoeg tijd om in draf nog van hand te veranderen, zodat je wel vanaf je fijnste kant kunt binnenkomen bijvoorbeeld. Andersom komt trouwens ook voor en dat is vooral vervelend voor de jury en voor de volgende ruiter. Deelnemers die rondje na rondje het seintje van de jury negeren. Het is niet zo netjes om te doen én je kunt ervoor uitgebeld worden”. Geduld

“Misschien wel de belangrijkste tip; heb geduld! We werken met dieren samen, dus er kan altijd wat misgaan. Ook kan een paard best wat spanning hebben én voelt hij vaak ook jouw stemming. Dus heb geduld. Oefening baart kunst”. 

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!