bitloos
bitloos

Britse minister wil bitloze wedstrijden

Nieuws

De Britse minister Norman Lamb heeft zich in de discussie over het bitloos rijden gemengd. In zijn ogen is een bit wreed, en moeten de regels veranderd worden om bitloos aan dressuurwedstrijden mee te kunnen doen. In Nederland startte de KNHS in 2010 al met speciale bitloze wedstrijden in de klassen B t/m L2 en kunnen ruiters sinds begin 2014 bitloos deelnemen aan reguliere wedstrijden in deze klassen. British Dressage is van mening dat het bit onlosmakelijk bij de sport hoort. Ook het FEI stelt een bit verplicht.





Voorstanders van bitloos rijden geven aan dat het bit pijn veroorzaakt bij het paard. Ook kan het schade toebrengen aan de tong en ademhalingsproblemen veroorzaken. Tegenstanders menen dat het niet veilig is om zonder bit te rijden. De discussie laaide op internet op, nadat er een foto verscheen van het Britse prinsesje  Lady Louise Windsor, die met een bitloos hoofdstel op haar pony reed. De reactie van de voorstanders was: als het voor een prinses veilig is om bitloos op een paard te rijden, dan is het voor ons allemaal veilig.


British Dressage liet in een verklaring weten dat ze de regels van het FEI steunen. “Een fundamenteel onderdeel van de training van paarden is acceptatie van de ruiter. Acceptatie van een bit in de mond hoort daar bij, evenals acceptatie van het gewicht van de ruiter op de rug.”


Olympisch ruiter Carl Hester liet al in december 2013 op Facebook weten dat hij er geen enkel bezwaar tegen zou hebben om het tegen een bitloze concurrent te moeten opnemen. “Het is een persoonlijke keuze.”


Bron: Horses / Dailymail