-

Tips om je rug rechter te maken

Arnd Bronkhorst

Ook al weet je best hoe het ideale plaatje eruitziet, zelf helemaal correct op je paard zitten is toch lastig. Dressuuramazone en houding- en zitspecialist Barbara van den Broek geeft handige tips om zelf met je houding aan de slag te gaan. 

Houding tips

 • Maak je rug sterk! Zo wordt het makkelijker je rugspieren langer aan te spannen en daardoor je rug te strekken. Naast oefeningen op de grond, bijvoorbeeld bij een therapeut, is de verlichte zit een goede oefening om de rugspieren te versterken. Kom met een rechte rug vanuit je heupgewrichten naar voren.
 • Kun je je handen mooi stil houden en bewegen ze onafhankelijk van je romp? Dan heb je voldoende stabiliteit in je rug.
 • Voel je tijdens het rijden je nekspieren pijnlijk worden? Dit komt doordat je niet de juiste rugspieren aanspant en daardoor de spieren bovenop je schouders verkrampen. Wanneer de bovenrug te veel buigt, komt de schoudergordel namelijk te veel naar voren en wat omhoog te staan. Je gaat dan spieren gebruiken die niet gemaakt zijn om langdurig aangespannen te blijven. Hierdoor gaan ze pijn doen.
 • Voel de tegenhangers van de monnikskapspieren, namelijk de spieren die je romp mede helpen te stabiliseren. Je voelt deze spieren aanspannen wanneer je je armen vanuit een hoek van negentig graden naar buiten draait. Deze houden, in combinatie met een rechte bovenrug, de schoudergordel op zijn plaats.
 • Alleen met een stabiele romp kun je optimaal ontspannen en beter coördineren in je armen en ellebogen. Een goede oefening is om te voelen of je handen mooi in het ritme van het paard bewegen: houd je handpalmen omhoog en doe net alsof je aan het jongleren bent, precies in het ritme van de gang. In stap kun je goed beginnen, want dat gaat in een rustig tempo. In draf is het alweer een stuk lastiger. Dit helpt je beter je armen en schoudergordel te coördineren. Als het goed is, strek je je rug vanzelf meer. Let erop dat je bovenarmen ontspannen blijven.
 • Het is belangrijk te voelen hoe je je bovenrug op de juiste manier strekt. Om dit gevoel te krijgen, houd je je armen voor je met je handpalmen omhoog. Draai je armen nu opzij. Voel de rek in je bovenrug en schouderbladen. Je lage rug moet ontspannen blijven en mag niet hol trekken. Probeer dit gevoel vast te houden als je de teugels weer vastpakt.
 • Nog een oefening om het juiste gevoel van bovenrug strekken te krijgen: leg je handen achter je op de lepel van het zadel en strek je rug naar voren uit.
 • Zorg dat je tijdens het rijden naar voren blijft kijken. Daardoor is het ook makkelijker om niet in de verleiding te komen de bovenrug te buigen.
 • Let er op dat jouw schouders parallel staan aan de schouders van je paard. Tijdens een wending moet je dus iets meedraaien met je rug.
 • Voel dat de bewegingen van je paard helemaal doorvloeien door jouw lichaam. Wanneer je optimaal zit, zie je nauwelijks beweging van de wervelkolom.
 • Zit je in de loodrechte lijn van oor, schouder, heup en hak? Wanneer je hoofd te ver naar voren is, klopt de lijn niet.

  Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant