-

Tips om het meeste uit je training te halen

Instructie Arnd Bronkhorst

De meeste ruiters trainen dagelijks of in elk geval meerdere keren per week. Vaak met het doel om wedstrijden te rijden, maar vooral ook om met hun paard een betere samenwerking te krijgen. Wanneer je naar school gaat, kinderen hebt of (fulltime) werkt, is goed trainen soms best een uitdaging, want we moeten immers nog zoveel andere dingen doen. Hoe haal je nou het meeste uit jouw training? Instructeur en jurylid Margot Hoeberichts geeft tips. 

1.     Telefoon aan de kant

“Waar ik ook kom, ik zie het overal. Ruiters die een paard op de poetsplaats hebben staan om op te zadelen, maar tegelijkertijd aan de telefoon hangen. En nog zitten te bellen op het paard. We denken daarmee waarschijnlijk tijdwinst te behalen, maar eigenlijk ben je daardoor niet met je gedachten bij jouw paard. Waardoor je dus niet traint zoals je zou willen én jouw paard waarschijnlijk ook niet 100% met zijn of haar aandacht bij jou is. Als instructeur geef ik dus altijd de tip: telefoon aan de kant en aandacht naar je paard.”

2.     Laat je niet afleiden door anderen

“Er zijn ook veel mensen die met omstanders praten tijdens training. En natuurlijk is dat niet heel gek en komt dat wel eens voor. Maar ik zie regelmatig ruiters die na elk rondje even ‘overleggen’ met iemand die aan de kant staat. Niet doen, laat je niet afleiden en train bewust je paard, je wilt immers verbeteren. Dan is het ook nodig dat je doelbewust jouw training aanpakt. Als je elk rondje ‘stopt’ met oefenen, haal je niet alleen jezelf uit jouw concentratie, maar je paard is ook niet meer met het werk bezig.”  3.     Heb een plan van aanpak

“Dat klinkt misschien wat overdreven, maar als je van tevoren weet wat je in elk geval wilt trainen, dan ben je daar ook bewust mee bezig. Natuurlijk kan je tijdens een training altijd jouw doel aanpassen. Omdat we met dieren werken, lopen de dingen wel eens anders dan gepland. Maar als je zonder plan op het paard gaan zitten, dan weet je niet wat je wilt trainen en haal je dus ook niet alles uit jouw training.”  

4.     Luister naar jouw instructeur tijdens een les

”Soms vragen onze instructeurs ons iets te doen, waarbij wij ons afvragen of wij het kunnen met ons paard. Probeer het eerst eens voordat je tegen jouw instructeur in gaat. De meeste instructeurs gaan heel bewust met leerlingen om en vragen niet iets waarvan ze van tevoren al weten dat het niet lukt. Dus stap uit jouw comfortzone en probeer het eerst. Lukt het uiteindelijk nog niet, ga dan na de les even in overleg met jouw instructeur waardoor het komt en wat je wel kan doen.”    

5.     Optimale trainingstijd

“Ieder paard is anders, dus hoe je een paard traint en hoe lang je erop zit, kan je nooit helemaal gelijk trekken. Maar veel ruiters zitten soms zeker een uur op het paard, omdat we dat nou eenmaal zo gewend zijn van lessen van vroeger. Inmiddels zijn we daar als instructeurs bijna allemaal vanaf gestapt, en geven we vaak 45 minuten les. Lang genoeg om wat zaken goed aan te kunnen pakken, maar niet zolang dat we de aandacht van de ruiter kwijt zijn of het paard compleet overvragen.” 

6. Heb plezier

“ Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat je plezier hebt in het trainen van je paard. Want daar heb je immers een paard voor. Iedereen heeft wel eens een dipje met rijden, maar als je daar serieus mee aan de slag gaat, is dat dipje ook zo weer over. Het helpt al om oplossingsgericht bezig te zijn. Veel plezier!”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant