Springen
Springen

In een rechte lijn over de sprong

Nieuws

Het klinkt makkelijk, maar in praktijk blijkt het vaak een stuk moeilijker. In een rechte lijn over de hindernis springen. Je paard springt schuin of valt meteen naar links of naar rechts na de sprong. Springruiter Daniel Moseley geeft op Horse & Hound tips.




  1. Plaats twee simpele steilsprongen op een afstand van vijf galopsprongen.

  2. In eerste instantie mogen het nog sprongetjes zijn. Zo kun je je focussen op de hindernis en dat helpt je paard om recht te blijven.

  3. Als dat goed gaat, kun je de balken steeds iets lager hangen, totdat ze gewoon op de grond liggen.


Op deze manier focus je op het rijden van een rechte lijn. Je kunt deze oefening natuurlijk ook doen met meerdere sprongetjes of alleen de eerste balk verlagen. Zo kun je afwisselen en trainen om je paard in rechte lijnen over een sprong te laten gaan. Zo hou je het voor jou en voor je paard leuk en uitdagend.

Daniel voegt er nog een toe dat je je niet teveel moet toeleggen op de afstand tussen de sprongen. “Het is belangrijker dat je paard in een rechte lijn gaat en dat hij niet onder je vandaan loopt. Het doet er in principe ook niet toe of je uiteindelijk vijf of bijvoorbeeld zes galopsprongen maakt tussen de hindernissen. Als je paard maar recht is.”

Ben je niet zo’n ervaren ruiter of heb je een onervaren paard en voelt het voor jou prettiger om de oefening in draf te doen? Dat is volgens Daniel ook geen probleem. Vooral jonge paarden kampen volgens Daniel wel eens met het probleem dat ze wat onregelmatigere lijnen lopen. Een oefening zoals deze zou het probleem volgens hem verhelpen.

Bron: Horse & Hound